Belföld

Így változnak az érettségi vizsgakövetelmények 2023-tól

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 28. 7:34

Erről Kásler Miklós, az EMMI minisztere beszélt a Magyar Nemzetnek.

Megújulnak az érettségi vizsgakövetelmények a 2023/24-es tanévtől, mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek. A politikus szerint korszerű értékelési módszerek jönnek, és nagyobb hangsúlyt kap a diákok kreativitása.

Az új programban kevesebb lesz az elvárt ismeret, és több tantárgyból projektmunka keretében is vizsgázhatnak a diákok középszinten: ilyen lesz a földrajz, a kémia, a biológia és a fizika, tehát a természettudományok. A projekteket tanév közben kell elkészíteniük az ezt választóknak, az érettségi vizsgán pedig meg kell védeni azokat. Ez lehetséges lesz az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeret és a mozgóképkultúra vizsgáján is.

Kásler még az alábbi változásokról beszélt:

  • az informatika tantárgyat felváltja a digitális kultúra, a tárgy fókusza kiszélesedik
  • a vizuális kultúra tárgyban új követelmények lesznek, például digitális eszközhasználat, videó – ebben a tárgyban középszinten kötelező lesz a projektmunka az írásbeli helyett
  • a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is változik, a szövegértés részben nyelvtani feladatok is lesznek
  • a történelemben nagyobb lesz a magyar történelem aránya, integrálják az egyetemes és a magyar történelmet

Az új típusú érettségiket már azok is lehetetik, akik csak 2024-ben végeznének, de előrehozott érettségit szeretnének tenni – akár 2022 tavaszán is. Az új követelményrendszerhez mintafeladatsorok is készültek, ezek az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Nyitókép: F1Digital / Pixabay

 

#Belföld#érettségi#emmi#kásler miklós#2024#elvárt ismeret#projektmunka

Címlapról ajánljuk