Belföld

Orbán megint egyszerre mondja ugyanazt az összes megyei lapban

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 11:44

A lehető legbarátibb hangvételű egyeninterjú jelent meg karácsony alkalmából egyszerre a jobboldal vezető lapjában és az összes megyei lapban.

Szokás szerint szóról szóra ugyanaz az ünnepi interjú jelent meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) lapjaiban, így a Magyar Nemzetben és az összes megyei napilapban, amit aztán állami MTI is szemlézett. (Sőt még a hivatalos koronavírus-tájékoztatási oldalra is kitették.) Az interjút Csermely Péter, a kormánypárti médiagólem tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese készítette, a végeredmény azonban a kérdések jellege miatt nem igazán interjú, inkább „ünnepi beszélgetésre” hasonlít, egyébként ez az írás címe is. Csermely kérdései főleg a kormányzati propaganda állításai, amelyek után Orbán bőségesen kifejti az ezekkel azonos, a nyilvánosságban már többször hangoztatott álláspontját is.

Csermely egyik jellemző „kérdése":

Az új életünkben is itt vannak a régi kihívások, de jöttek melléjük újak. Eközben egy olyan közösségnek vagyunk a tagjai, az Európai Uniónak, amelyik a sorsdöntő gondjaival, migrációval, energiaválsággal, demográfiával, csökkenő világgazdasági súlyával nem törődik, ellenben van két kis plüssbabája, Lengyelország és Magyarország, amiket dühében időnként a falhoz csapkod. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a jobboldali magyar közösségnek ebből már nagyon elege van.

Orbán erre reagálva kifejti, „Brüsszelben ma azok vannak hatalmon, akik egy német irányítású európai államot akarnak létrehozni, szemben velünk, akik ragaszkodunk a nemzetekből álló Európa létéhez”.

A kormányfő szerint Brüsszel egy pillanatig sem gondolja komolyan, hogy Magyarország korrupt lenne, mert „elég, ha ránéznek az új német kormány szereplőire, és tudják, hogy a korrupciós listán Magyarország jóval kedvezőbb helyen áll”. Utóbbi állítását nem fejtette ki jobban Orbán, de azt hozzátetszi, hogy Brüsszelben azt sem gondolják komolyan, hogy a magyar igazságszolgáltatással bármi baj lenne, „hiszen Németországban az igazságügy-miniszter konkrét ügyekben utasíthatja a legfőbb ügyészt”.

Vannak pillanatok, amikor még Csermely térde is megremeghetett saját bátorságától. Például, amikor kerek perec a miniszterelnöknek szegezi a kérdést:

Van egy pötty a magyar gazdaság arcán, ami azonban nem szépségflastrom. Az infláció, illetve az áremelkedések. Ez ellen fel kívánnak lépni?

„Ha az Egyesült Államokban és az Európai Unióban egyaránt nő az infláció, akkor Magyarországnak ebből nagyon nehéz kimaradnia” – válaszolta erre Orbán, de majd hosszan sorolja, hogy – ellentétben a Nyugattal – a kormány mi mindent tett a magyarok megvédése érdekében.

Persze a közelgő választás, így az ellenzék is szóba kerül, ezzel a kérdéssel: 

Tavasszal választások lesznek, a baloldal egy eddig még ki nem próbált formációban, összefogva, közös listán indul csatába. Kormányfőjelöltjük, Márki-Zay Péter különös stratégiát választott, sorra támadja azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyarok nagy többsége helyesel: a rezsicsökkentést, a migráció elleni fellépést, a 13. havi nyugdíjat, a megemelt minimálbért. Ön mint a magyar politikai élet veteránja, látott már ilyen kampányt?

Orbán persze nem látott ilyet, kifejti, hogy politikatörténeti kuriózum azzal kiállni, hogy a 13. havi nyugdíj rossz, a rezsicsökkentés rossz és a minimálbérre nincs szükség. A miniszterelnök szerint az ellenzék komolyan is gondolja ezeket a felvetéseket.

Nyitókép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#orbán viktor#brüsszel#európai unió#kesma#interjú#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk