Belföld

Gansperger és Berki is reagált a Városháza-ügyre

Gyömöre MátéGyömöre MátéNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 20. 20:39

Mindketten írásban válaszoltak az ügyet vizsgáló fővárosi bizottság fideszes elnökének. 

A Városháza feltételezett eladása kapcsán felállított vizsgálóbizottság egyetlen kérdésre sem válaszolt érdemben sem Gansperger Gyula, sem az ügyben állítólag szintén érdekelt Berki Zsolt. 

Gansperger mindössze annyit írt a testület írásban feltett kérdéseire, hogy „a megkeresésében szereplő kérdésekre nem áll módomban válaszolni, tekintettel a már folyó egyéb vizsgálatokra”. 

Az rtl.hu birtokába jutott levél alapján Berki Zsolt a rendőrségi nyomozásra hivatkozva közölte, hogy nem áll módjában nyilatkozni, egyetlen kérdésre azonban mégiscsak reagált. Ebben Kovács Péter, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke azt tudakolta, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételek alapján előfordult-e, hogy a főváros az ingatlanértékesítési pályázatokat az indulókra szabta volna. 

Berki válaszában arra kérte a vizsgálóbizottság elnökét, hogy juttassa el részére az Anonymus nevű szivárogtató által több részletben közölt hangfelvétel „eredeti, vágatlan, beavatkozás mentes példányát”, az eredetiséget igazoló szakértői véleményt, illetve „azon igazolásokat, amelyek kétséget kizáróan igazolják a hangfelvételek elkészítésének jogszerűségét, törvényességét és a felhasználásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat”. Berki ezek kézhezvétele után hajlandó csak nyilatkozni a felvételek tartalmával kapcsolatban.

Berki Zsolt reagált a fővárosi Fidesz elnökének 2021. december 16-án bemutatott levelére is. Erről Láng Zsolt akkor azt mondta, hogy hitelesített irat bizonyítja, hogy el akarták adni a Városházát. Berki a vizsgálóbizottságnak erről azt írta

hogy az általa [Láng Zsolt – szerk.] felolvasott állítások minden valóságalapot nélkülöző erőltetett, aljas koholmányok.

A hitelesített irat, egyébként nem más, mint egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozata arról, hogy Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát. Az ominózus ingatlanfejlesztő ezt az állítását egyébként megerősítette a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság mai ülésén is.

A Városháza-ügyről röviden

A Városháza-ügyről először az Index számolt be egy november 4-i cikkben. Azt írták, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a Városháza értékesítését tervezi. Később kiderült, hogy az épület nem eladó, igaz, korábban az ingatlan hasznosításakor felmerült az eladás lehetősége. Később a kormányközeli sajtóban egymás után jelentek meg különböző leleplezőnek szánt videófelvételek. Ezeken egy Guy Fawkes maszkot viselő, külsőségekben az Anyonymous-csoport hekkereire hasonlító alak beszél.

Így került a képbe Gansperger Gyula, aki az első Orbán-kormány idején irányította a privatizációt. A felvételek szerint ő hívta meg Bajnai Gordon, egykori miniszterelnököt arra a beszélgetésre, amin a Városháza eladásáról volt szó. Maga Gansperger pedig azt állította, olyan befektetőket képvisel, akiket érdekel az ingatlan.

Berki Zsolt neve több korábbi fővárosi ingatlan értékesítése kapcsán felmerült, a mostani ügy kapcsán állítólag jutalékért cserébe segített volna nyélbe ütni az épület eladását.

Az ügyben egyébként Karácsony Gergely főpolgármester, Budai Gyula, egykori elszámoltatási kormánybiztos, és a volt jobbikos Volner János is feljelentést tett.

Nyitókép: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában – Fotó: Róka László bizományosi / MTVA

#Belföld#városháza eladása#gansperger gyula#berki zsolt#láng zsolt#vizsgálóbizottság#fővárosi önkormányzat

Címlapról ajánljuk