Belföld

Bírság jár a szétdobált rollerek miatt Budapesten

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 6:18

Rollerparkolókat jelölnek ki, tízezer forintos büntetés járhat minden egyes jármű után. 

Rollerparkolók kialakításával oldaná meg a fővárosi önkormányzat a Budapest utcáin szertehagyott bérelt rollerek okozta problémát – írta a Népszava. A rollereket kötelező lesz ezeken az úgynevezett „mikromobilitási pontokon” lerakni, és a szabálytalanul széthagyott rollerek és kerékpárok után akár tízezer forintos büntetés is kiszabható, amit a szolgáltatónak kell kifizetnie.

Az eszközöket ezen felül akár el is szállíthatják, ha akadályozzák a forgalmat, és ennek költségét is ráhúzzák a cégekre. Azok azonban a büntetéseket ráterhelhetik a járművel bérlőire.

Az úgynevezett „mikromobilitási pontok” várhatóan 2022 tavaszán jelennek a budapesti utcákon, és az elsőket a 8. kerületben alakítják ki, és a legsűrűbben a belső kerületekben jelennek meg, ahol 250 méterenként lesz egy. Az önkormányzat reményei szerint száz-kétszáz rollerparkoló lesz Budapesten – mondta el a főpolgármester kabinetfőnöke egy háttérbeszélgetésen.

A BKK közlése szerint a parkolókat meg lehet majd találni a Futár felületén is, így könnyen kikereshető lesz, hogy hol vehető fel, illetve hagyható ott a bérelt roller vagy kerékpár.

Nyitókép: Elhagyott elektromos bérrollerek a felújítás alatt lévő Blaha Lujza téren. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#budapest#roller#fővárosi önkormányzat#bírság

Címlapról ajánljuk