Baleset-bűnügy

Kicsalta pszichés beteg gondozottjának házát a volt intézményvezető

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 14:32

Egy szociális intézmény volt vezetője férjével együtt meg akarta szerzeni pszichés beteg gondozottjának házát, a házaspárra börtönbüntetés vár.

Jelentős kárt okozó csalás és közfeladati helyzettel való visszaélés bűntettével vádolják egy szociális intézmény volt vezetőjét, aki férjével közösen tízmilliókkal verte át az egyik pszichés beteg gondozottját – derül ki a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a pszichiátriai beteg 2021 decemberében, a kórházi ellátását követően került haza a Balaton-parti településen lévő otthonába. Ekkor ismerte meg a 48 éves vádlottat, aki a környék szociális szolgáltató intézményének vezetőjeként együttműködési megállapodást kötött vele. A nő ebédet vitt a sértettnek, aki megbízott benne, beszámolt az egészségi állapotáról és a vagyoni helyzetéről.

Az intézményvezető ekkor férjével együtt elhatározta, hogy megszerzi a pszichés beteg gondozott ingatlanát.

A nő elhitette vele, hogy adósságai miatt ki fogják lakoltatni, és felajánlotta neki, hogy segít rendezni a tartozásokat. A sértett kölcsönre számított és azt hitte, hogy hitelszerződést köt, miközben a házaspár 2022 januárjában, ügyvéd előtt egy csereszerződést íratott vele alá. E szerint gondozott a házát a férj orosházi ingatlanának fél tulajdoni illetőségére cserélte.

A szerződésben a sértett ingatlanának értékét 28,3 millió forint helyett 15 millió forintban, míg az orosházit – melyen lakható épület sem állt – a valós ár több mint duplájaként, 7,5 millió forintban határozták meg. Az is benne volt, hogy a 7,5 milliós értékkülönbözetet a férj a szerződéskötés napján készpénzben megfizeti, de ez nem történt meg.

Így összesen 25 millió forint kárt okoztak a pszichés beteg gondozottnak, aki állapota miatt nem tudta, hogy pontosan mit ír alá.

Az ügyészség a házaspárra börtönbüntetés kiszabását kérték, valamint a nőt eltilthatják minden, a szociális ellátással összefüggő foglalkozás gyakorlásától. A 48 évesnő egy másik, hasonló csalásban is érintett, az ügyészség a bűnismétlés és szökés lehetősége miatt letartóztatást is kért rá.

Nyitókép: rtl.hu

 

#Baleset-bűnügy#csalás#közfeladat#visszaélés#pszichés beteg#gondozott#ügyészség#börtönbüntetés

Címlapról ajánljuk