Baleset-bűnügy

Két tiszasülyi kamasz mentette meg egy fuldokló horgász életét

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 6:28

Nagy Richárd polgármester szerint az egész falu hősként ünnepli a két vagány, bátor fiatalt. 

A Blikk szerint  hősként ünnepli Tiszasüly Lakatos Ádámot és Dandás Zoltánt. A 15 és 19 éves helyi kamaszok vasárnap éppen a folyóparton, egy stégen napoztak, fürödtek, amikor egy fura társaságra figyeltek fel.

Lakatos Ádám a lapnak felidézte, hogy a csónakkikötőben, ahol ők is mulatták az időt, nem lenne szabad fürödni. Vasárnap unokatestvérével, Zolival pihentek ott, amikor egy négyfős horgász csapat érkezett a stéghez. „Látszott rajtuk, bulizós a kedvük, volt náluk sör is, jó kedvük volt, nekünk is, szóba is elegyedtünk. Aztán a stégről néztük a mutatványt, mert olyat még nem láttunk, hogy eloldozzák a kikötőből a csónakot, és úgy akarják ráerősíteni a motort a ladik hátuljára. Valahogy éreztük, hogy ebből baj lesz” – fogalmazott a fiatal. Igazuk lett: amikor az 57 éves pesti horgász megpróbálta ráügyeskedni a ladikra a motort, felállt a csónakban, az megbillent, a férfi pedig – a csónakmotorral az ölében – elvesztette az egyensúlyát és belezuhant a vízbe.

A fiatalok úgy látták, hogy tehetetlen a vízzel szemben, később a férfi is elismerte, hogy rosszul lett, lemerevedett a teste. A fiúk a folyóba vetették magukat, öt perc is eltelt, mire meg tudták fogni, addig le-fel forgatta a folyó.

Utólag félek, hiszen mi is ott voltunk az örvényben, az áradatban, de akkor ezzel nem foglalkoztunk, csak hogy vigyük partra. Végül sikerült elkapni a nadrágját, Zoli átkarolta, hogy a feje ne víz alatt legyen, majd ketten kiúsztunk vele a part felé

– mondta Lakatos Ádám.

A horgász három társából kettő addig a csónakból figyelte a barátjuk haláltusáját, csak egyikük ugrott be segíteni, amikor már megvolt a férfi. Kiemelték a stégre és Dandás Zoltán benyúlt a szájába, nehogy a pecás nyelve félrecsússzon és ne kapjon levegőt. 

Az 57 éves sérülthöz mentőt hívtak a barátai, be is szállították kivizsgálásra, azóta már hazatérhetett a családjához. A fiúknak megköszönte az életét. 

Két hátrányos helyzetű, ennek ellenére nagyon értelmes, udvarias, előzékeny srácról van szó, akik egészségesen vagányok, másképp nem is ugrottak volna a bajba jutott férfi után. Nagyon büszke vagyok rájuk, mint ahogyan az egész falu is

– mondta a lapnak Nagy Richárd, Tiszasüly polgármestere.

Nyitókép: Az áradó Tisza által elöntött legelő Tiszasüly határában 2017. december 19-én. – Fotó: Mészáros János / MTI

#Baleset-bűnügy#tiszasüly#tisza#életmentés#horgász

Címlapról ajánljuk