Baleset-bűnügy

A Magyarországról Svájcba szökött idős pedofil telefonon közölte: nem jön haza

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 7:00

A kilencvenhez közelítő Dancsecs István élettársa unokáival szemben követett el szexuális erőszakot.

Mint arról beszámoltunk, megszökött két éve a bűnügyi felügyelet alól az a férfi, aki ellen 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt folyt büntetőeljárás. Hiába adtak ki Dancsecs István ellen azóta európai elfogatóparancsot fogolyszökés miatt, a férfi svájci állampolgár, Svájc pedig nem indít kiadatási eljárást saját állampolgáraival szemben.

A Blikk a Szombathelyi Törvényszék szóvivőjétől megtudta, hogy Dancsecs István két éve áprilisban telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy az iratokat átvette, ám az idézésre nem jelenik meg, illetve nem tér vissza Magyarországra, mert akkor letartóztatják. Ezután nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene, ami a közelmúltban lekerült a rendőrség oldaláról. Ennek az oka, hogy jogerősen is elítélték, a lakcímét pedig pontosan tudják, hiszen nemrég ismét sikerült elérniük.

A lap a a bírósági szóvivőtől megtudta: a Körmendi Rendőrkapitányság január 16-án ismét felvette a férfivel a kapcsolatot a svájci vezetékes telefonján. A vádlott kijelentette, nem hajlandó Magyarországra utazni mindaddig, míg büntetőeljárás van ellene folyamatban, hiába küldenek részére idézéseket. Sem a magyar, sem a svájci hatóságokkal nem kíván kapcsolatba kerülni.

Az ügy előzményéről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A férfi 2018-ban ismerkedett meg egy Vas megyei asszonnyal, akivel élettársi kapcsolatot létesített, és hol nála, hol pedig Dancsecs lakásán éltek együtt. A férfit 2021. október 25-én vette őrizetbe a rendőrség, miután kiderült: meztelenre vetkőzve simogatta az asszony unokáit, két kiskorú lányt. Dancsecset azonban nem tartóztatták le – két nappal őrizetbe vétele után elrendelték a bűnügyi felügyeletét azzal a kikötéssel, hogy a Vas megyei település közigazgatási területét nem hagyhatja el. 

A férfi ellen nemcsak pedofília, hanem fogolyszökés miatt is eljárás folyik: Dancsecs István 2022. március 26-án megszökött a bűnügyi felügyeletből.

Az ügyészség megszüntette a bűnügyi felügyeletet, ekkorra azonban a férfi már három hónapja Svájcban tartózkodott. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#pedofil#svájc#megszökött#szexuális erőszak

Címlapról ajánljuk