Baleset-bűnügy

Bírói hiba miatt nyilvánosságra kerültek Ilaria Salis személyes adatai

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 13:23

Az „antifa-ügy” vádlottjának tartózkodási helyét neonácik szivárogtatták ki.

Azután, hogy a börtönből óvadék ellenében házi őrizetbe engedték, egy bírói hiba miatt nyilvánosságra került az „antifa-ügyként” elhíresült eljárás elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis budapesti tartózkodási helye – írja a Mérce.

A portál szerint múlt héten a bíró a tárgyaláson felolvasta a címet, majd kérte az érzékeny adat törlését a jegyzőkönyvből és felszólította a helyszínen lévő sajtómunkatársakat, hogy azt semmilyen formában ne jelentessék meg. Ennek ellenére egy neonáci portál közzétette azt, majd újfasiszta csatornákon már úgy terjesztették, hogy „aki szeretne vele folytatni egy világnézeti vitát, akkor az alábbi címen találhatja meg”.

Ilaria Salis védője, Dr. Magyar György a Mércének azt mondta: mivel védence házi őrizetben van, az esetleges fenyegetések szerinte inkább csak „hangulatkeltések”, bár „a rosszindulatú kellemetlenkedés határtalan”.

A portál megszólaltatta Dr. Kadlót Erzsébet büntetőjogi ügyvédet is, aki 17 éves bírói pályafutással a háta mögött úgy vélte, „ilyet nem csinálunk”, a bírónak intézkednie kell annak érdekében, hogy illetéktelen személyek ne szerezhessenek meg bármilyen személyes adatot, amivel vissza tudnak élni.

Mint mondta, a szélsőjobboldaliak módszerei nem ismeretlenek: 2006-ban a rendőri lovas attak ügyében eljáró bírók címét hasonló módon szivárogtatták ki és próbáltak nyomást helyezni rájuk, és ugyanígy késztették lemondásra Dr. Ignácz György bírót, aki a terrorcselekményért elítélt Budaházy György ügyét vezette. „Neki megszerezték a címét, telefonszámát, fenyegették őt és a kisgyerekeit is” – mondta.

Kadlót elmondta azt is, hogy örült annak,  hogy az olasz állam fellépett, miután az előkészítő tárgyalásra vezetőszáron, kéz- és lábbilincsben vitték Ilaria Salist.

Magyarországon elfogadja a társadalom, a közvélemény, hogy rabláncon húzogatva mutatnak embereket. Én ezt nem fogadom el

– jelentette ki, hozzátéve, hogy Nyugat-Európában „ilyen nincs”.

Ilaria Salist életveszélyt okozó testi sértés bűnszervezetben elkövetett kísérlete miatt vádolják a tavaly szélsőjobboldaliak ellen elkövetett támadások kapcsán. Az ügyészség 11 éves börtönbüntetést ajánlott számára vádalku keretében, amit ártatlanságára hivatkozva nem fogadott el. Időközben Ilaria Salis Olaszországban elindult az európai parlamenti választáson, ha mandátumot szerez, akkor mentelmi joga miatt felfüggeszthetik az eljárást.

#Baleset-bűnügy#ilaria salis#antifasizmus#nácik#bíró#személyes adat

Címlapról ajánljuk