Baleset-bűnügy

Az Iszlám Államot éltette, letartóztatták a székesfehérvári fiút

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 11:32

Az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítette egy fiatalkorú Székesfehérváron. 

Elrendelte a bíróság egy székesfehérvári fiú letartóztatását, aki a gyanú szerint az Iszlám Államot éltette, és a terrorszervezet propagandaját terjesztette – írta a Népszava, a Központi Nyomozó Főügyészség közleményére hivatkozva. A hatóságok azt nem közölték, hogy hény éves, csak annyit, hogy fiatalkorú.

A fiatalt a TEK közreműködésével fogták el, és háborús uszítás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Az, hogy Székesfehérváron élt, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az ügyészség közlése szerint a fiatalkorú férfi 2022. december 4-én egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő videót magyar nyelvű felirattal látta el, majd azt a terrorszervezet saját szerverén működő, nagy nyilvánosság által hozzáférhető tartalommegosztó felületre feltöltötte. Ezt követően egy Iszlám Államot népszerűsítő magyar nyelvű kiadványt készített, amit egy bárki által elérhető szerverre töltött fel, a terrorszervezetet buzdító vallási énekekkel együtt.

Nem ő az első

2022-ben háborús uszítás miatt emeltek vádat egy 23 éves magyar fiatal ellen, aki az Iszlám Államot dicsőítette az interneten. Az ügyészség szerint a terrorszervezet propagandáját terjesztette zárt netes fórumokon, és magát az Iszlám Állam segítőjeként határozta meg.

Idén februárban háborús uszítás miatt jogerősen két év börtönre ítélték.

2018-ban négy év fegyházat, és két év börtönt kapott első fokon az a két magyar fiatalember, akik az Iszlám Állam terrorszervezethez akartak csatlakozni. Egyikük el is jutott a török-szír határhoz, de az ottani hatóságok hazatoloncolták.

Nyitókép: YouTube / Magyarország Ügyészsége

#Baleset-bűnügy#iszlám állam#terrorizmus#uszítás#tek#letartóztatás

Címlapról ajánljuk