Baleset-bűnügy

Két biztonsági őr halt meg a Deák Ferenc téren, vádat emeltek a munkáltatójuk ellen

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 11:42

Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a két fiatal férfi munkáltatójával szemben.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 72 éves férfival szemben, akinek az alkalmazottai a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom aláírásgyűjtő sátrában szén-monoxid-mérgezés következtében elhunytak, közölte az ügyészség hétfőn. 2022 augusztusában az rtl.hu még arról írt, hogy fél év elteltével még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A vádiratból most kiderült, hogy a férfi egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget vezetett. A cég a Megoldás Mozgalommal arra szerződött, hogy 2022 februárjában, a választás előtti aláírásgyűjtésre szolgáló sátrakat és közvetlen környezetüket őrizni fogja. Ehhez a cég helyszínenként két munkavállalót biztosított, így az V. kerület, Deák Ferenc téren levő sátorban is két férfi, a két sértett dolgozott. A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte.

Az őrök a hideg miatt 2022. február 15-én este a sátor oldalfalait zipzárral lezárták, és azt csak alkalmanként, a ki-be járás idejére nyitották ki. Emiatt a sátorban a hőkandeláber használata miatt a szén-monoxid felszaporodott, és a két férfi még az éjjel meghalt.

A cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat. Nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljeskörű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését.

Emellett az éjjel a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, azonban a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével – amely egy gondatlan bűncselekmény – vádolja a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és biztonsági cég vezetésétől határozott időre történő eltiltás kiszabását indítványozza.

Az RTL Híradójának korábbi riportjából kiderült, hogy az elhunyt biztonsági őrök főnöke nem tartja magát felelősnek a tragédiáért:


Nyitókép (illusztráció): BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook

#Baleset-bűnügy#szén-monoxid#mérgezés#felfüggesztett#vádlott#vádemelés

Címlapról ajánljuk