Baleset-bűnügy

Megszólalt az autópályakezelő az M5-ösön autókra zuhant magasfeszültségű vezetékről

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 13:02

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. szerint a külső szakcég nem a közútkezelői engedélyben leírtak alapján járt el.

Csütörtökön számolt be arról az RTL Híradó, hogy egy magasfeszültségű vezeték zuhant több autóra az M5-ös autópálya kecskeméti szakaszán, egy katonai terepjárókat szállító kamionba pedig úgy beleakadt a huzal, hogy állóra fékezte a több tonnás járművet szerdán délután.

A vezetékben nem volt áram, amikor elszakadt a sodrony. Senki nem sérült meg, de három autóban és a kamionban is kár keletkezett. A rendőrök mindegyik sofőrt kihallgatták, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás.


Az RTL Híradó az áramszolgáltatótól (MVM Démász) megtudta azt is, hogy ők biztosították a munkaterületet egy másik cégnek, amely egy ballószögi naperőmű építése miatt akart optikai kábelt cserélni. Az áramszolgáltató szerint mindent szakszerűen csinált a kivitelező, és azt írták: épp az a sodrony tört el, amit le akartak cserélni.

Az RTL Híradó megkeresésére csütörtök este reagált az autópályakezelő is. Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. válaszát kérésükre változtatások nélkül közöljük:

„Információink szerint 2024. május 22-én Kecskemét térségében az M5 autópálya felett keresztben átívelő távvezeték egyik legfelső sodronya ismeretlen okból leszakadt. Ezzel kapcsolatban annyit tudunk, hogy egy napelempark csatlakozási munkálatait végezte egy közútkezelői engedéllyel rendelkező külső szakcég, azonban sajnálatos módon nem az engedélyben leírtak alapján jártak el.

Társaságunk a kiadott közútkezelői engedélyt azonnali hatállyal visszavonta, és felszólította a külső szakcéget, hogy nyilatkozzon a helyszínen történtekről, és soron kívüli tájékoztatást kért a forgalombiztonság helyreállításához szükséges beavatkozásokkal kapcsolatban.

A tegnapi napon a baleset következtében az M5 autópálya mindkét oldalán egy-egy sáv volt járható, majd a késő délutáni órákban mindkét forgalmi sáv elérhetővé vált az autópálya mindkét oldalán. Információink szerint négy jármű sérült meg a balesetben. A baleset körülményeinek ideiglenes helyreállítása az autópályán kívül tegnap megtörtént.”

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Baleset-bűnügy#fémsodrony#autópálya#vezeték#magasfeszültség#m5-ös autópálya#m5-ös

Címlapról ajánljuk