Baleset-bűnügy

Eltiltatná a kutyatartástól az ügyészség azt a férfit, aki hagyta az erdő szélén a beteg kutyáját elpusztulni

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 10:46

A férfi az erdő szélén hagyta elpusztulni az állatot, további négy kutyát pedig szörnyű körülmények között tartott.

Bírósági ítélettel tiltatná el az ebtartástól a Pest Vármegyei Főügyészség azt az állatkínzás miatt már elítélt férfit, aki beteg kutyáját az erdő szélén hagyta elpusztulni, további négy kutyáját pedig méltatlan körülmények között tartotta, közölte az ügyészség.

Az ügyészség által beperelt férfi vecsési háza udvarán több kuvasz jellegű kutyát is tartott. 2023 szeptemberében az egyik idősebb kutya beteg lett, fájdalmai miatt rendszeresen vonyított, azonban a férfi nem vitte el orvoshoz. Végül három nap után a szomszédok kihívták az állatvédőket. Az állatvédők felajánlották, hogy elviszik a beteg állatot az orvoshoz, de a férfi nem egyezett bele, azt mondta, a kutya már meggyógyult. Ezt követően még aznap kivitte a beteg állatot a Felsőpakony határában lévő erdőhöz, ahol a kutyát a sorsára hagyta.

A haldokló kutyát egy állatvédő alapítvány önkéntesei megtalálták, majd orvoshoz vitték, azonban mivel krónikus veseelégtelenségben szenvedett, gyógyítani nem lehetett, így elaltatták. Az elpusztult kutyán kívül a férfi négy másik kuvasz jellegű kutyát is tartott, amelyek közül két szuka vemhes volt.

A nagytestű kutyák egy rendkívül szűk, 110 cm széles és 14 méter hosszú részen voltak leválasztva.

A kutyák tartási körülményei nem feleltek meg az állatvédelmi törvényben előírtaknak, olyan szűk helyen éltek, ami a tartásukra alkalmatlan volt. Továbbá megállapításra került az is, hogy egyik kutya sem rendelkezett sem oltással, sem chippel, állatorvos nem járt náluk soha. A négy kutya végül állatvédők birtokába és gondozásába került, viszont az egyik eb rossz egészségi állapota miatt közvetlenül a szállítás során elpusztult.

A fentiek miatt a férfit a Monori Járásbíróság állatkínzás vétsége miatt jogerősen elítélte, azonban azért, hogy a férfinek ne legyen lehetősége újra kutyát tartania, a Pest Vármegyei Főügyészség állatvédelmi keresetet nyújtott be a bíróságra a kutyatartástól való eltiltása iránt.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Baleset-bűnügy#kutyatartás#férfi#elpusztul#állattartás#kínzás

Címlapról ajánljuk