Baleset-bűnügy

Veszélyesen előző rendőrautó Székesfehérváron – megszólalt a rendőrség

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 10:33

Kiderült, miért tért át a szemközti sávba az a rendőrautó, ami majdnem balesetet okozott Székesfehérvárnál.

Szerdán egy veszélyesen előző rendőrautó miatt kereste meg az rtl.hu-t egy olvasó, akinek az autókamerája rögzítette is az esetet. A veszélyes manőver vasárnap történt Székesfehérváron, a Balatoni úton. A felvételen az látható, hogy egy rendőrautó csak a szemközti sávba átlógva tud megelőzni egy furgont, emiatt a videót rögzítő autó sofőrjének le kellett húzódnia, hogy elkerülje az ütközést. 

Olvasónk szerint nem volt bekapcsolva a megkülönböztető jelzés, a villogót ugyanis csak akkor kapcsolta fel a rendőr, amikor mellé ért. Utána a visszapillantóból látta, hogy már így előzte a teljes kocsisort.

Az eset azért is lehetett veszélyes, mert a fehér rendőrautót a szikrázó napsütés miatt nagyon nehezen lehetett észrevenni.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságról megkeresésünkre azt közölte, hogy a rendőrök egy székesfehérvári lakástűzhöz kaptak riasztást. 

Azt írták: „A feladat sürgős ellátása, az élet mentése miatt” elengedhetetlen volt az előzés, ezért a sofőr „már a megkülönböztető jelzés használatának elöljárói engedélyezését megelőző pillanatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol előzésbe kezdett. Időközben az engedély megérkezett, így útját a megkülönböztető jelzés használatával folytatta.” 

A megkülönböztető jelzésekről szóló ORFK-utasítás (Word dokumentum) szerint a kékvillogó használatára az elöljáró vagy az ügyeletes adhatja meg az engedélyt vagy az utasítást. Ezt rögzítik is minden esetben a Robotzsaru-rendszerben. 

Saját elhatározásból a rendőr akkor használhatja a megkülönböztető jelzéseket, ha:

  • híradástechnikai szempontból „holttérben” mozog,
  • az ügyeletes vagy az elöljáró akadályoztatása miatt engedély nem kérhető,
  • a sebességtúllépést mozgásban – gépjárműkövetéssel – ellenőrzi,
  • az engedélykérésből adódó késedelem az élet- és vagyonbiztonságra, a közbiztonságra, a bűnüldözés érdekeikre vagy a rendőrség tekintélyére hátrányt jelent.

A megkülönböztető jelzés használata során úgy kell közlekedni, hogy a közlekedés résztvevőinek kellő idő álljon rendelkezésére a közlekedési helyzet felmérésére és a kékvillogót használó jármű továbbhaladásának biztosítására.

Nyitókép: RTL

#Baleset-bűnügy#rendőrség#lakástűz#megkülönböztető jelzés#kékvillogó#sziréna

Címlapról ajánljuk