Baleset-bűnügy

Három halálos lakástűz is történt szilveszterkor

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 1. 8:03

Budapesten, Pálfán és Zsámbokon is lakástűzben halt meg egy-egy ember szilveszterkor.

Hárman is életüket vesztették december 31-én, vasárnap, derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői közleményeiből

Vasárnap este tűz ütött ki egy társasház harmadik emeleti lakásában, Budapest IX. kerületében, a Thaly Kálmán utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók hamar megfékezték a lángokat. A lakás egyik szobája teljesen kiégett, ahol egy ember életét vesztette, öten el tudták hagyni az égő épületet.

A Tolna megyei Pálfán szilveszter éjjel egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze gyulladt ki, amely a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. A lángokat sikerült időben megfékezni, így a tűz további lakásokra már nem terjedt tovább. A kigyulladt lakásban egy ember tartózkodott, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

A Pest megyei Zsámbokon egy családi ház szobájában egy ágy gyulladt meg. A tűzoltók kiérkezésekor tűz már nem volt, egy idős ember vesztette életét, feltételezhetően füstmérgezésben.  

A tüzek okairól a katasztrófavédelem nem közölt részleteket, de arra figyelmeztettek, hogy a lakástüzek 61 százaléka a fűtési időszakban következik be, ilyenkor tehát fokozottabb odafigyelésre van szükség, és célszerű a lakásokban füstérzékelőt használni és tűzoltókészüléket tartani.

A katasztrófavédelem újévi összesítése szerint szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70-szer hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt épületrészeket, kukákat, tűzijátékok égő maradványait kellett oltani. 73 esetben műszaki mentést igénylő balesethez vonultak a tűzoltók.

#Baleset-bűnügy#baleset#lakástűz#szilveszter#tűz#füstmérgezés

Címlapról ajánljuk