Baleset-bűnügy

Szántóföldön hajtott végre kényszerleszállást egy oktatógép Budapest határában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 12:38

A XVII. kerület szélén lévő szántóföldön landolt egy Cessna 150 típusú repülőgép pénteken Budapesten, személyi sérülés nem történt.

Budapest XVII. kerületében, egy szántóföldön hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép, közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese pénteken az MTI-vel.

Kiss Ádám elmondta, hogy az Izbég és Nemesbükk utca által határolt területen szállt le a Cessna 150 típusú repülőgép.

A HA-BHI lasjtormjelű, 1968-ban gyártott gépet 2018-ban vették nyilvántratásba, a gödöllői repülőtéren van a bázisa, a Cavok Aviation Training Kft. üzemelteti. A cégnek ez az egy Cessna 150-es gépe van, pilótaképzésre használják.

A cég illetékese az RTL érdeklődésére azt közölte, hogy a géppel épp oktatóürepülést végeztek, amikor eddig ismeretlen okból leállt a motor (egy kéttollú Hoffmann propellert forgató Rotax). A kényszerleszállás során sem a pilóta, sem a tanuló nem sérült meg, mindketten épségben szálltak ki a pilótafülkéből.

Szántóföldön hajtott végre kényszerleszállást egy oktatógép Budapest határában
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A kis kétüléses gépben azonban kisebb károk keletkeztek. A szántóföldön rekedt Cessna 150-est a pénteki nap folyamán várhatóan elszállítják, ehhez le kell szerelni a szárnyait. A repülőgép a javítások után valószínűleg újra repülhet.

A kényszerleszállás helyszíne körülbelül 700 méterre esik a lakóházaktól. A rendőrség és a Közlekedésbiztonsági Szervezet eljárást indított a kényszerleszállás körülményeinek feltárására.

Nyitókép: Mihádák Zoltán / MTI

#Baleset-bűnügy#baleset#kényszerleszállás#budapest#cessna#cessna 150

Címlapról ajánljuk