Baleset-bűnügy

Magyarország átadja Spanyolországnak azt a férfit, aki felfegyverkezve tört be Észak-Korea madridi nagykövetségére

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 18:26

A dél-koreai állampolgárt november 25-ig kell kiadni a spanyol hatóságoknak. Ha nem veszik át, szabadon kell engedni.

A Fővárosi Törvényszék szerdán elrendelte annak a dél-koreai állampolgárnak a letartóztatását és átadását, aki felfegyverzett társaival betört Észak-Korea madridi nagykövetségre, majd megverte és elrabolta a személyzetet.

A csoport tagjai ezt követően értékek után kutattak az épületben, majd a nagykövetség három gépjárművével elmenekültek.

Az európai elfogatóparancsban megjelölt cselekmények büntetési tételének felső határa több mint 10 évig terjedő szabadságvesztés. 

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a spanyol igazságügyi hatóság által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak, a terhelttel szemben az átadási letartóztatás és az átadás elrendelésének van helye, esetében az úgynevezett megtagadási okok egyike sem állapítható meg.

A bíróság elrendelte a férfi átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását; a dél-koreai állampolgárt november 25-ig kell kiadni a spanyol hatóságoknak. Amennyiben ezen időpontig nem veszik át, úgy szabadlábra kell helyezni.

Az Index korábbi cikke szerint a követség támadói egy Észak-Korea felszabadításáért küzdő emberi jogi szervezet tagjainak nevezték magukat. A betörést öt nappal Kim Dzsongun és Donald Trump Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt követték el. A helyi sajtó szerint a CIA állt az akció mögött, de Dél-Koreának is köze lehetett hozzá.

Nyitókép:  Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

#Baleset-bűnügy#fővárosi törvényszék#átadás#spanyolország#nagykövetség#észak-korea#egyesült államok

Címlapról ajánljuk