Baleset-bűnügy

Az újfehértói halálos vadászbaleset okozója nem megy börtönbe, de még priusza sem lesz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 10. 14:42

Jogerős ítéletet hozott a bíróság az újfehértói vadászbaleset ügyében, az embert ölő vadász felfüggesztett fogházbüntetést kapott, a másodfokú bíróság ráadásul mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Jogerős ítélet született annak a vadásznak az ügyében, akinek kezében véletlenül elsült a puska és a lövedék halálra sebzett egy újfehértói családapát. A több mint három évvel ezelőtt történt eset lezárásáról a Nyíregyházi Törvényszék adott ki közleményt pénteken.

A vadászt első fokon 2023. február 14-én foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A Nyíregyházi Törvényszék pénteki nyilvános ülésén a három tagú büntetőtanácsa az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Ezzel a bíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.

Az ítélet szerint a vádlott – akinek volt vadászengedélye és vadászfegyver tartására is engedélye – 2020. május 15-én egy vendégvadásztató kíséretében egy újfehértói vadászterületre ment. Ott a kísérő átengedte a vádlott részére vadászfegyvere használatát, mivel a vádlott ugyanolyan típusú fegyvert szeretett volna magának vásárolni. A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de nem járt sikerrel.

Ezt követően a mintegy 6000 méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását a férfi szabálytalanul, felfelé fordított, Újfehértó lakott területe irányába tartott fegyvercsővel végezte el, és ennek során egy vétlen lövést adott le. A kilőtt, lelassult és stabilitását vesztett lövedék több mint két kilométerrel arrébb egy újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit eltalált, aki kórházba szállítását követően belehalt sérülésébe.

Az első fokú ítélet februári kihirdetéséről az RTL Híradója is beszámolt. A Híradó tudósítása szerint az újfehértói vadászbaleset vádlottja nem kért bocsánatot, az áldozat családja pedig már akkor sem tudott megbékélni az ítélettel.

A Híradó tudósítása a jogerős ítéletről:

#Baleset-bűnügy#baleset#vadászbaleset#újfehértó#jogerős ítélet

Címlapról ajánljuk