Baleset-bűnügy

Virágárus barátjának lopott csontokat egy budapesti temetőből egy halottátvevő

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 14:40

A nő kíváncsi volt rá, milyen egy koponya. Kapott is egyet, szatyorban.

Csütörtök reggel a Fővárosi Törvényszék előtt kellett megjelennie annak a virágárusként dolgozó fiatal nőnek, akinek a kérésére az Új Köztemetőben halottátvevőként dolgozó K. László újratemetésre váró elhunytak csontjait szerezte meg a fővárosi sírkertből – írja a Blikk.

A nő már a bírósági tárgyalások előtt megúszta a büntetést némi pénzbírsággal, most azonban tanúként hallgatták meg. A nő elmondta: az emberi test tiltott felhasználásával vádolt férfival gyakran beszélgettek, baráti viszonyba kerültek.

A halottaskocsikat látva kíváncsi lettem, milyen egy koponya, egyik este pedig úgy állított be, hogy hozott magával egy exhumáltat. A kocsija csomagtartójában volt, én pedig beleraktam egy szatyorba, majd hazavittem. Az agykoponya és az állkapocscsont külön voltak, de egyben hozta nekem. Mondta, hogy ő illesztette össze, és le is mosta

– mondta a nő a tárgyalóteremben, és hozzátette: egy ismerőse látta a koponyát, és azt javasolta neki, hogy ne vigye be a lakásba, mert előjöhet a szelleme. „Ezért odaraktam a kuka mellé, ahonnan egy másik ismerősöm végül elvitte”. A nő szerint a férfi nem kért cserébe semmit. A halottátvevő férfit azonnal kirúgták. Ő korábban a temető igazgatójának vallotta be, hogy „csinált egy nagy hülyeséget”, és adott valakinek egy koponyát.

Mint kiderült, az évtizedekkel ezelőtt elhantolt és újratemetésre váró koponya-, valamint állkapocscsontok két különböző embertől származtak, és egy építkezés során kerültek elő egy elfeledett temetőből. Szelei István, a férfi védője szerint nem lehet szó emberi test tiltott felhasználásáról, hiszen csupán csontmaradványokról van szól: ő védence felmentését kérte. A bíróság végül 412 500 forintos pénzbírsággal sújtotta őt.

Nyitókép: Tomasz Śmigla / Getty Images

#Baleset-bűnügy#holttest#csontok#koponya#Új Köztemető#budapest#temető#halottátvevő#virágárus

Címlapról ajánljuk