Baleset-bűnügy

Népszava: A katasztrófavédelem mobil laborjai nem mérik az akkugyártásban felhasznált veszélyes anyagokat

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 14:37

A lap szerint így fordulhatott elő, hogy több balesetnél sem mutattak ki egészségkárosító veszélyt.

A Népszava cikke szerint a katasztrófavédelem mobil laborjainak mérési listáján nem szerepelnek az akkumulátoriparban használt veszélyes anyagok, így a lítium és a több összetevős NCM (kobalt, lítium, mangán, nikkel, hidrid és dioxigén súlyosan rákkeltő keveréke) sem.

A lap felidézi, hogy 

a katasztrófavédelmi mobil labor több esethez is kivonult, amikor tűz, illetve rosszullét történt akkumulátorgyártó és -feldolgozó létesítményekben Bátonyterenyén, Szigetszentmiklóson és Iváncsán, de egy esetben sem mutatták ki olyan veszélyes anyag jelenlétét, ami miatt lakosságvédelmi intézkedést kellett volna elrendelni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Népszavával azt közölte, hogy a katasztrófavédelmi mobil laborok detektoraival elvégzett mérések a közvetlen egészségkárosodás megelőzését támogatják, és nem helyettesítik az illetékes egészségügyi, illetve környezetvédelmi hatóság akkreditált méréseit.

A tavalyi bátonyterenyei baleset ügyében zajló rendőrségi nyomozás során is külső szakértőtől rendelték meg a hivatalos mérési eredményeket. A vizsgálati dokumentációból kiderült, hogy az üzemben a baleset után több hónappal vett minták közt is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes mérgező anyag mennyisége három és félszerese volt az egészségügyi határértéknek. A helyszíni mérések kobalt-, lítium-, mangán- és nikkel tartalmú mérgező anyag jelenlétét azonosították, ezek pedig nem szerepelnek a mobil laborok mérési listáján.

Így fordulhatott elő, hogy a balesetkor a katasztrófavédelem nem mért veszélyes anyagot, az egészségkárosító veszélyről sem a beavatkozó tűzoltó egység, sem a helyszínelést végző hatósági szervek nem kaptak tájékoztatást.

A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy az üzemek engedélyezésekor a vonatkozó jogszabályban meghatározott kibocsátási határértékek figyelembevételével járnak el, ám

 a lítiumra és NMP anyagokra nincs hazai határérték.

 A Fejér Megyei Kormányhivatal Oláh Lajos DK-s képviselőt arról tájékoztatta, hogy a küszöböt „a tevékenység megkezdésekor elsőként mért koncentráció” jelenti, a határértékek átlépését pedig önellenőrzés formájában vizsgálják.

Népszava: A katasztrófavédelem mobil laborjai nem mérik az akkugyártásban felhasznált veszélyes anyagokat

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#katasztrófavédelem#akkumulátorgyár#veszélyes anyag

Címlapról ajánljuk