Baleset-bűnügy

Elítélték a Macron szövetségesének szexvideója mögött álló orosz aktivistát

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 21:29

A szexvideó-botrányba belebukott a párizsi ex-polgármesterjelölt, aki Macron elnök támogatását élvezte.

Petr Pavlenszkij orosz aktivista-művészt hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Franciaországban, amiért szerepet játszott egy szexvideó-botrányban, ami megbuktatta Emmanuel Macron francia elnök egyik politikai szövetségesét – írja a BBC.

A botrány előzménye, hogy a Pavlenszkij és társa közzétettek egy videót, amely tönkretette Benjamin Griveaux 2020-as párizsi polgármesterjelöltségét. Az orosz aktivista hat éve költözött Franciaországba, élettársának, Alexandra de Taddeonak pedig 2018-ban viszonya volt az egykori polgármesterjelölttel, aki Macron elnök támogatását élvezte.

2020-ban a netre felkerült egy videó, amelyen üzenetváltások voltak kettejük között, valamint egy szexvideó is egy fiatal nővel. A közzététel után a Taddeót letartóztatták, majd magánélet megsértésével és személyes fotók hozzájárulás nélküli terjesztésével vádolták meg.

Pavlenszkij végül magára vállalta a szexvideót, Griveaux pedig csaknem három és fél évvel az eset után otthagyta a politikát. Az orosz aktivista egyébként büntetett előéletű volt, és egy meglehetősen megosztó figuraként tartják számon.Tíz éve azzal vált ismertté, hogy 

a moszkvai Vörös térre szegezte a herezacskóját, 2019-ben pedig felgyújtott egy bankot Párizsban.

Akkoriban azt mondta, hogy a mutatvány a „Pornopolitika” című művének része volt, ahogy a párizsi szexvideó-botrány is. Pavlenszkij most hat hónap felfüggesztettet kapott, társa szintúgy. Emellett mindkettőjüknek 15 ezer eurós (kb. 5,8 millió forint) kártérítést, illetve 5 ezer eurós (kb. 1,9 millió forint) perköltséget kell fizetniük Griveauxnak. Az orosz aktivista elfogadta az ítéletet.

Nyitókép: Dmitriy Ermakov / Anadolu Agency / Getty Images

#Baleset-bűnügy#emmanuel macron#szexvideó#szexbotrány#orosz#aktivista#felfüggesztett börtön

Címlapról ajánljuk