Baleset-bűnügy

Halállistája volt a 16 éves neonáci fiúnak, osztálytársát akarta megölni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 9:35

Az ügyészség gyilkosság előkészítése miatt emelt vádat egy 16 éves fiú ellen, aki osztálytársát akarta megölni, amiért az nehezményezte rasszizmusát és neonáci nézeteit.

Gyilkosság előkészítése miatt vádat emeltek egy 16 éves fiúval szemben, aki egyik osztálytársa megölését tervezte – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség.

A középiskolás fiú már hónapokkal a cselekményt megelőzően különös érdeklődést mutatott a II. világháború, azon belül is Hitler és a nácizmus eszméi iránt. 2022 szeptemberében például vásárolt egy nyolc centis zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel – áll a vádiratban.

A fiú több ismerősének is mutatott iszlám állammal kapcsolatos videókat, amelyeken kivégzések láthatók, azokkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy ugyanazt akarja tenni különböző származású emberekkel.

Halállistája is volt egy iskolai mészárláshoz, amelyen azok a tanárai és diáktársai szerepeltek, akikkel korábban nézeteltérése volt, mert nehezményezték rasszista kijelentéseit. Miután osztályfőnöke egy sorozatgyilkosról beszélt órán, a 16 éves fiú azt mondta osztálytársának, hogy ő maga is sorozatgyilkos lesz.

2022 októberében egy internetes, nemzetközi, szélsőjobboldali-neonáci csatornán angol nyelven kijelentette, hogy másnap lesz a napja, amikor megöli antirasszista osztálytársát Magyarországon, amiről megpróbál fényképeket és videót is készíteni. Nem járt sikerrel, a rendőrség aznap éjjel elfogta, az ügyészség szerint egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

A Híradó egy olyan tinédzserről készített riportot, akinek halállistája élén saját anyja állt. Ő sajnos cselekedett is, a vád szerint egy baltával verte agyon anyját. Az iskolai pszichológusnak is többször beszélt arról, hogy ölni akar, a témában az RTL Híradója is készített riportot.


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Baleset-bűnügy#halállista#emberölés előkészülete#neonáci#kisfiú#vádemelés

Címlapról ajánljuk