Vizsgálja az ügyészség az Erdogan emberei által lefogott férfi ügyétA férfit a TEK-nek kellett kimenekítenie, miután a török elnök emberei a földre vitték és a heréjét markolászták.
Baleset-bűnügy

Vizsgálja az ügyészség, jogszerűen hagyja-e figyelmen kívül a rendőrség az Erdogan emberei által bántalmazott magyar férfi ügyét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 16. 14:20

A férfit a TEK-nek kellett kimenekítenie, miután a török elnök emberei a földre vitték és a heréjét markolászták.

Vizsgálja az ügyészség, hogy jogszerűen utasította-e el a rendőrség annak a magyar férfinek a feljelentését, akit bántalmaztak Recep Tayyip Erdogan biztonsági emberei, miután az bemutatott a török elnöknek, írj a HVG.

Az utca túloldaláról mutogató férfinak csak azért nem esett nagyobb baja, mert a rendőrök és a TEK kimenekítették. A férfi maga nem tett feljelentést, viszont egy ellenzéki képviselői kérdést Polt Péter legfőbb ügyész annak értékelt – ám ezt a rendőrség elutasította.

Arra hivatkoztak, hogy „a tüntetőt megverő törökök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes, és nem értelmezhető az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként sem”.

Bán Tamás egyetlen lehetősége most magánvádas eljárást kezdeményezni könnyű testi sértés gyanúja miatt, de még nem döntötte el, megteszi-e ezt. A Fővárosi Főügyészség is vizsgálja azonban az esetet. Azt írták: „a feljelentés elutasításának törvényességét a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség – felügyeleti jogkörében eljárva – vizsgálja”.

Korábban arról írtunk, hogy Bán Tamás politikai aktivista a Matild Palace hotelnél, a szállodával szemben állva intett be Erdogannak. Mellette Erdogan-szimpatizáns, feltehetőleg török származású emberek álltak.

„Egyszer csak kijött a török elnök. A csapat mellettem integetett neki, Erdogan mosolyva visszaintegetett. Én eközben a fejem fölé emeltem a két kezem és bemutattam neki, határozottan. Rám nézett és lehervadt az arcáról a mosoly” – mesélte.

Az aktivista elmondása szerint ezt követően az út túloldaláról három-négy civil ruhás ember átment és lefogta. Bán úgy vélte, Erdogan-testőrei támadták meg. A férfi arra emlékszik, hogy rángatták, próbálták a kezét lefejteni, illetve valaki a heréjét markolászta, vélhetően annak reményében, hogy majd abbahagyja a mozdulatsort.

Korábban Erdogan biztonsági emberei az Egyesült Államokban is nekiestek az elnökkel egyet nem értő aktivistákkal. Hét éve korábban pedig újságírókat és más civileket fenyegettek meg, szintén az Egyesült Államokban. Korábban Bán az RTL Híradónak is nyilatkozott az esetéről:

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#Recep Tayyip Erdogan#bántalmazás#testőr#rendőrség#ügyészség#Bán Tamás

Címlapról ajánljuk