Baleset-bűnügy

Halálra ítélik a pittsburghi antiszemita tömeggyilkost

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 21:11

Halálbüntetést szabott ki az esküdtszék a pittsburghi Élet Fája zsinagógában elkövetett mészárlás elkövetőjére. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita fegyveres támadása, 11 halálos áldozatot követelt. 

Halálbüntetést szabott ki az esküdtszék a pittsburghi zsinagógában 2018-ben elkövetett, 11 halálos áldozatot követelő antiszemita fegyveres támadás elkövetőjére szerdán.

Az esküdtek júniusban már bűnösnek találták az 50 éves, szélsőséges nézeteket valló Robert Bowerst az ellene felhozott 63 vádpontban az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita támadásában. A szerdai tárgyaláson arról döntöttek, hogy

halálos büntetést, vagy a feltételes szabadlábra helyezés esélye nélküli tényleges életfogytig tartó börtönt javasoljanak-e.

Védői korábban nem vitatták, hogy ő tervelte ki és hajtotta végre a gyilkosságokat, de hozzátették, a férfinak mentális betegségei és téveszméi voltak, többek között skizofréniában szenvedett. A tárgyalótermi beszámolók szerint a halálbüntetésre vonatkozó javaslatot Bowers rezzenéstelen arccal hallgatta végig, írja az MTI.

A Reuters cikke szerint még nem tudni, hogy Bowers kivégzésére mikor kerül sor, ha egyáltalán megtörténik: az amerikai igazságügyi minisztérium moratóriumot rendelt el a szövetségi kivégzések végrehajtására, amíg felülvizsgálják a halálbüntetés intézményét, melynek eltörlésére Joe Biden korábban ígéretet tett. Bowers kamionsofőrként dolgozott, előre kitervelt módon követte el a támadást 2018 októberében, amikor a szombati szertartásra három zsidó gyülekezet tagjai gyűltek össze Pittsburgh egyik zsinagógájában.

Robert Bowers tüzet nyitott az imaházban zajló szertartáson, a támadásnak 11 halálos áldozata és hét sebesültje volt, közülük ketten zsidó hívők, az elkövető a kiérkező rendőrök közül is megsebesített ötöt. 

Az esküdtszék döntésének súlyát mutatja, hogy bár Pennsylvania államban érvényben van, 1999 óta nem hajtottak végre halálbüntetést, és 1976 óta csak három vádlottat végeztek ki.

Nyitókép: Gyászolók a pittsburghi Élet Fája zsinagógánál rögtönzött emlékhelyen 2018. október 29-én. MTI / EPA / JARED WICKERHAM

 

#Baleset-bűnügy#pittsburgh#antiszemita#merénylet#halálbüntetés

Címlapról ajánljuk