Baleset-bűnügy

Titan-katasztrófa: a fedélzeti hangfelvételeket vizsgálják a nyomozók

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 18:46

A Kanadai Közlekedésbiztonsági Tanács (TSB) nyomozást indított, melyben megvizsgálják a merülőhajó fedélzetén rögzített hangfelvételeket, de már kikérdezték a Titánt vontató Polar Prince hajó legénységét is. A tragédia ügyében már több, egymástól független nyomozás is indult. 

A Kanadai Közlekedésbiztonsági Tanács (TSB) és a Kanadai Királyi Lovasrendőrség is vizsgálatot indított a Titanon meghalt öt ember halálának ügyében. A TSB nyomozásának célja a halálesetek körülményeinek feltárása, a merülőhajó fedélzetén rögzített hangfelvételeket is megvizsgálják – írja a LadBible.

Kathy Fox, a kanadai közlekedési hatóság vezetője közölte, hogy már kikérdezték a Titánt vontató Polar Prince hajó legénységét, valamint átnézték a hajónaplókat. Hangsúlyozta, a nyomozásuk elsődlegesen az információszerzésre összpontosít, nem a felelősségre vonásra.

Múlt csütörtök este jelentették be, hogy meghaltak a mélytengeri merülőhajó, a Titan utasai, akik a Titanic csaknem négyezer méter mélyen fekvő roncsához mentek volna le. A merülőhajó roncsait egy kanadai mélytengeri kutatóeszköz találta meg a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.


Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját 4000 méteres merülési mélységre tervezték, azonban az elmúlt héten számos biztonsági kifogás is felmerült vele szemben. A katasztrófa idején öten tartózkodtak a fedélzeten, akik szerették volna megnézni az Atlanti-óceán északi részén 1912-ben elsüllyedt Titanic maradványait.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai parti őrség tengerészeti is nyomozó testületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára. Ennek elsődleges célja a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése azzal, ám a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#titan#katasztrófa#merülőhajó#nyomozás#kanada#hangfelvétel

Címlapról ajánljuk