Baleset-bűnügy

Egy kábelen akadhatott fenn a Magyar Honvédség szerencsétlenül járt Airbus helikoptere

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 21. 14:51

Horvát lapértesülés szerint a szerdán lezuhant magyar katonai helikopter pilótája valószínűleg nem vette észre a folyóvölgy fölött keresztbe kifeszített sodronykötelet.

Nagyon kevés részletet lehet még tudni a szerdán Horvátországban bekövetkezett helikopterbalesetről. Horvát sajtóértesülések szerint lezuhant egy magyar katonai helikopter a Šibenik-Knin megyei Pakova község környékén.

A szerencsétlenség a Pakovo Selo és Miljevac települések közti területen, a Čikola folyó völgyében történt. Úgy tudni, hogy a magyar légierő helikoptere kiképzési feladatot hajtott végre.

A Jutarnij meg nem erősített információi szerint a helikopter egy a folyóvölgy fölött keresztbe kifeszített sodronykötélnek (úgynevezett zipline) repült neki, és emiatt zuhant le.

A horvát hegyi mentőszolgálat közlése szerint a helikopteren hárman tartózkodtak, a legénység két tagja életét vesztette, egy harmadik magyar katonát még keresnek.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délután közleményt adott ki. Ebben megerősítették hogy „szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban”.

A közlemény szerint a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor

az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

A közlemény megerősítette azt is, hogy a mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

A Honvédelmi Minisztérium a családok kiértesítését azonnal megkezdte, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

A HM közlése szerint az elvesztett gép egy Airbus H145 típusú helikopter volt. Ez a magyar légierő legújabb típusú helikoptere. Az Airbus Helicopters által gyártott könnyű, többcélú katonai helikopterből húsz darabot állítottak szolgálatba 2021-re az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A 20 helikopterből 10 általános szállító, 5 kutató-mentő és 5 többcélú feladatra alkalmas.

Nyitókép: a magyar légierő Airbus H145 helikopterei – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Baleset-bűnügy#baleset#magyar honvédség#horvátország#helikopter#helikopterbaleset#airbus h145#Magyar Légierő

Címlapról ajánljuk