Baleset-bűnügy

Halálos káliuminjekciót adott a pécsi ápoló a covid betegnek

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 12:26

Az áldozat egy 82 éves, magatehetetlen beteg volt.

Minősített emberölés bűntette miatt emeltek vádat egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy covid betegbe, írja az Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát.

A vádlott 2022 december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján megállapították, hogy az áldozatnak káliumhiánya van, ezért az orvos infúzió beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként.

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covid osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben azonban a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a sértett infúziójának lefolyása hogyan halad.

A vádlott ezt követően kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi, magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket, majd a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észlelte a kikészített fecskendők hiányát. Ezután a sértett szobájába lépve tetten is érte a vádlottat, amint az injekciót a sértettbe fecskendezi. A sértett néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#injekció#beteg#ápoló#emberölés

Címlapról ajánljuk