Baleset-bűnügy

Megerősítette a minisztérium: Varga Judit már május 17-én döntött arról, hogy a belga hatóságoknak adjuk ki a brazil drogbárót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 8. 9:20

Mivel Sergio Roberto De Carvalho ellen európai elfogatóparancs is érvényben volt, a minisztérium szerint a megalapozott szakmai döntés Belgiumot részesítette előnyben.

Van fejlemény a brazil Escobarként emlegetett nehézsúlyú drogkereskedő, Sergio Roberto De Carvalho kiadatási ügyében, írtuk június 6-i cikkünkben, egybehangzó brazil sajtóértesülések és belgiumi forrásokból származó információk alapján.

Az ügy furcsasága, hogy a magyar hatóságok lassan három hete hallgatnak a procedúráról. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség május 19-én közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében kiadható a nemzetközi körözés alatt álló, tavaly Budapesten elfogott drogkereskedő. Sergio Roberto de Carvalho ellen kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt a Belga Királyság európai elfogatóparancsot bocsátott ki, de Belgiumon kívül Brazília és az Egyesült Államok is körözte.

A közleményében az állt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter dönti majd el, hogy a számba vehető államok közül – Belgium, Brazília vagy USA – melyiknek adja ki Magyarország a brazil férfit. A magyar igazságszolgáltatás szervei május 19. óta nem adtak ki semmiféle további tájékoztatást a kiadatási ügy fejleményeiről, így arról sem jelent meg hivatalos magyar tájékoztatás, hogy Varga Judit döntött-e már a kiadatásról és ha igen, akkor miben áll a döntés lényege.

A brazil sajtó viszont május 20-22 környékén arról cikkezett, hogy Varga Judit Sérgio Roberto de Carvalho Belgiumnak történő kiadatását hagyta jóvá. A brazil szövetségi rendőrség próbálta ugyan elérni, hogy Carvalhót Brazíliának adja ki Magyarország, ám Varga Judit úgy döntött, hogy a belga kérésnek tesz eleget. A döntésben szerepet játszhatott, hogy Magyarországhoz és Belgium a schengeni övezet tagállamaiként részei az Európai Unió közbiztonsági rendszerének. Arról, hogy Belgium kiadja-e Brazíliának vagy az Egyesült Államoknak Carvalhót ezután születhet döntés Brüsszelben.

Az rtl.hu-hoz belgiumi forrásokból eljutott információk szerint a brazil drogbárót június 16-án, péntek reggel szállítják repülővel Belgiumba egy kereskedelmi járaton. Ezen a napon a Wizz Air magyar légitársaságnak van egy Budapestről 6 óra 15 perckor induló, és Brüsszelben, a South Charleroi repülőtéren 8 óra 25 perckor landoló járata.

Május 17-én már döntött a miniszter

Az értesülésekkel kapcsolatban levélben fordultunk az Igazságügyi Minisztériumhoz, valamint a belga szövetségi ügyészséghez. Az Igazságügyi Minisztérium cikkünk megjelenése után reagált a cikkünkben foglaltakra. Az rtl.hu érdkeklődésére azt írták, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter 2023. május 17-én – tehát két nappal az ügyészségi közlemény megjelenése előtt – döntött Sergio Roberto De Carvalho belga hatóságok részére történő átadásáról.

Horváth József György, az Igazságügyi Minisztérium sajtófőnöke levelében arról tájékoztatott, hogy tekintettel „a szervezett bűnözéssel kapcsolatos hatékony uniós fellépés elősegítésének és a tagállamok közötti lojális együttműködés követelményére, illetve az Európai Unió Bírósága ítélkezési gyakorlatára” Sergio Roberto De Carvalho kiadatása ügyében az

európai elfogatóparancs alapján, Belgium részére történő átadás volt a megalapozott szakmai döntés.

A magyar Igazságügyi Minisztérium előzetesen hozzájárult ahhoz, hogy Carvalhót a belga hatóságok az Egyesült Államok vagy Brazília részére továbbadják. Varga Judit döntése „megfelelően biztosítja a másik két ország által előterjesztett kiadatási kérelem későbbi végrehajthatóságát is”, fogalmazott Horváth József György.

Ami a június 16-án, péntek reggelre tervezett kiadatást illeti, az IM annyit közölt az rtl.hu-val, hogy a brazil bűnöző átszállítására még nem került sor. Mivel magyar részről a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) szervezi a szállítást, az IM nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az rtl.hu értesüléseit.


A június 16-án esedékes kiadatás technikai részével kapcsolatban levélben fordultunk az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), ami alá a NEBEK tartozik szervezetileg. Egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy

  • milyen biztonsági intézkedéseket vezetnek be a terhelt biztonságos, más utasokat, a repülés biztonságát nem veszélyeztető átszállítása érdekében?

és hogy

  • miképp biztosítható, hogy ne kerüljön az átszállítás közben kapcsolatba más utasokkal, akik segíthetik esetleg egy újabb szökési kísérletben?

Az ORFK szintén nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az rtl.hu értesüléseit, kérdéseinkre nem válaszoltak. Egymondatos reagálásukban azt írták, hogy 

adatvédelmi okok miatt nem áll módjukban információt adni.

A kiadatás részleteivel kapcsolatban kerestük Sergio Roberto De Carvalho egyik magyarországi ügyvédjét is, aki későbbre ígért tájékoztatást.

#Baleset-bűnügy#bűnügy#sergio roberto carvalho#drogkereskedő#kiadatás#varga judit#igazságügyi minisztérium

Címlapról ajánljuk