Baleset-bűnügy

Nyomozó: A német rendőrök tudnak valamit. Madeleine McCann halott.

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 9:37

Nyilatkozott a Mirrornak egy brit rendőr, aki annak idején részt vett a Portugáliában nyom nélkül eltűnt kislány keresésében. Szerinte a német rendőrök tudják, hogy Madeleine McCann már nem él, nem véletlenül keresik egy portugáliai víztározónál.

Jim Gamble, az Egyesült Királyság gyermekvédelmi nyomozója, aki 2007-ben nyomtalanul eltűnt Madeleine McCann ügyében a brit nyomozást vezette, nyilatkozott a Mirrornak, miután a hírek szerint a német rendőrség kezdeményezésére a portugál hatóságok kedden keresésbe kezdtek az Arade gátnál.

A portugáliai víztározó 50 kilométerre található attól a nyaralóhelytől, ahol a brit kislány a negyedik születésnapja előtt eltűnt.

A német rendőrség 2020 júniusában jelentette be, hogy szerintük Madeleine meghalt, és gyanújuk szerint valószínűleg Christian Brückner, a jelenleg is börtönben ülő gyermekbántalmazó és kábítószer-kereskedő volt a gyilkosa. A német rendőrség szerint az Arade gát környéke Brückner kedvenc helye volt, gyakran töltötte ott az éjszakáit.

Brit nyomozó: A német rendőrök tudnak valamit. Madeleine McCann halott.
Fotó: Joao Matos / AP

Jim Gamble szerint a német rendőrség tud valamit: „Biztos vagyok benne, hogy még az én életemben ki fog derülni, hogy mi történt Maddie-vel.”

Jim Gamble nem szívesen nyilatkozik, de az új fejlemények miatt úgy érezte, hogy meg kell szólalnia. Szerinte a német rendőrség közleményei rendkívüliek, szóhasználatuk pedig arra utal, hogy bizonyosak benne: Madeleine McCann halott.

Szerintem egyértelmű, hogy tudnak valamit. Erre utal, amikor nagyon magabiztosan beszélnek a gyanúsítottjukról és Madeleine haláláról.

Jim Gamble a német nyomozók azért nem árulnak el konkrétumokat, hogy amíg nem tudják hivatalosan is meggyanúsítani, ne segítsék a gyanúsítottat a védekezésben.

Christian Brücknert jelenleg Németországban tartják fogva egy 72 éves amerikai turista megerőszakolása ügyében, ami ugyanabban a portugál üdülővárosban történt, de egy ír idegenvezető megerőszakolása miatt is folyik ellene eljárás. Christian Brückner tagadja, hogy köze lenne bármihez is.

Jim Gamble szerint a Brückner ellen szóló bizonyítékok mind nagyon erősek, de amíg hivatalosan nem gyanúsítják meg, addig nem lehet kizárni, hogy valaki más is lehetett a tettes.

A víztározót 2008-ban már átkutatták kétszer búvárok egy portugál ügyvéd javaslatára, de most a német rendőrség kezdeményezésére sokkal jobb, korszerűbb felszereléssel láttak neki a keresésnek. Jim Gamble szerint bármit is találnak, a jelenlegi technológiával többet lehet megtudni Madeleine McCann eltűnéséről, mint 16 évvel ezelőtt: 

A legkisebb, legapróbb csontszilánkban is képesek személyazonosság megállapítására alkalmas DNS-t találni.


Nyitókép: Joao Matos / AP

#Baleset-bűnügy#bűnügy#madeleine mccann#nyomozás#portugália#németország#egyesült királyság#keresés#víztározó

Címlapról ajánljuk