Baleset-bűnügy

Van, aki olyan kevés nyugdíjat kap, hogy már havi 81 ezer forintnak is örülne

rtl.hurtl.hu

2023. május 20. 11:33

Több mint négyszeres a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozók nyugdíja közötti különbség.

A jövedelmi szempontból Magyarország legszegényebb ötödébe tartozó nyugdíjasok havi bevétele átlagosan 71 466 forint volt 2021-ben a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb számításai alapján. Ehhez képest a leggazdagabb ötödben lévő nyugdíjasok havonta 278 042 forintot tehettek zsebre, azaz 

a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között négyszeres különbség figyelhető meg 

– írta a Pénzcentrum.

  • A legszegényebb ötödben levő nyugdíjasok szerint az átlagos életszínvonalhoz havi 156 000 forintra lenne szükség, ami több mint a duplája annak, amit kapnak. (A szűkös élethez 81 ezer forint kellene szerintük, de még ennél is kevesebb jár nekik 10 ezer forinttal.)
  • A második jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok 108 ezer forintot kapnak, de úgy érzik, ennél 53 ezer forinttal többre lenne szükségük az átlagos élethez.
  • A harmadik jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok 139 ezer forintot kapnak, szerintük az átlagos színvonal 178 ezer forintnál kezdődik.
  • A negyedik jövedelmi kategóriában 176 ezer forint az átlagos jövedelem, de úgy vélik, 210 ezer forint kellene havonta.
  • Az ötödik jövedelmi ötödben lévők körében pedig 278 ezer forint jut egy főre, szerintük az átlagos megélhetéshez 249 ezer forint is elég lenne.  

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

 

#Baleset-bűnügy#nyugdíj#juttatás#különbség

Címlapról ajánljuk