Baleset-bűnügy

Megakadályozhatott volna egy gyilkosságot a rendőrből lett pornós, de jobban érdekelte az OnlyFans-oldala

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 20:15

Ha megfelelően kivizsgált volna egy ügyet, talán megelőzhető lett volna egy másik tragédia. 

Két évvel ezelőtt a 33 éves Sarah Everard halála komoly felháborodáshoz vezetett az Egyesült Királyságban: a nőnek 2021. március 3-án este veszett nyoma, amikor hazafelé tartott. Holttestét eltűnése után egy héttel, egy kenti erdőben találták meg. Az ügyben a londoni Metropolitan Police (Met) diplomáciai testőrszolgálatának rendőrét, Wayne Couzenst ítélték el, aki megerőszakolta és meggyilkolta a nőt. 

A SkyNews most azt írja, hogy fegyelmi eljárás indult egy brit rendőrtiszt ellen, aki elmulasztotta a lehetőséget, hogy megfelelően kivizsgálja Couzens nem sokkal azelőtti ügyét, hogy az elrabolta Everardot. 

Couzens február 14-én és 27-én egy kenti McDonald's előtt mutogatta magát az étteremben dolgozó nőknek, miközben elvitelre rendelt. (Az étterem vezetője elmondta, hogy a férfi nadrágja nyitva volt, a pénisze pedig egyértelműen látható.)

Samantha Lee volt rendőrőrmester március 3-án hallgatta ki az étterem vezetőjét az incidensekkel kapcsolatban, mindössze néhány órával azelőtt, hogy Everardot elrabolták.

Lee-t később kihallgatták, és azt mondta, úgy hitte, hogy az étterem biztonsági kameráinak felvételei automatikusan törlődnek, ezért nem kérte el őket. A Met Police az ügyet egyébként „kevésbé sürgősnek” minősítette. 

A bíróságon elhangzott, hogy úgy tűnik, Lee elsiette a munkát. 

Az étterem vezetője elmondta, hogy megmutatta Lee-nek a felvételeket, amelyeken Couzens autója látható, valamint a blokkokat, amelyeken Couzens kártyájának utolsó négy számjegye volt rögzítve, és a személyzet két tagjától származó tanúvallomásokat.

A rendőr azonban azt állította, hogy az üzletvezető nem mutatott neki egyetlen CCTV-felvételt sem, ugyanakkor elismerte, hogy kapott nyugtákat és tanúvallomásokat. Lee a jelentésben Couzens letartóztatását és kihallgatását javasolta, de úgy gondolta, a továbbiakat majd a rendőrség egy másik csoportja intézi. 

A nő azonban hibázott, ugyanis sem a tanúvallomásokat, sem a blokkokat nem rakta el egy bizonyítéktasakba, hanem a zsebében tartotta őket. Lee viselkedése „arra enged következtetni, hogy inkább a gyors távozásra törekedett, mint arra, hogy megfelelően végezze a feladatait”.

A kellemetlen következtetés az, hogy Lee nem vette a fáradságot, hogy megnézze a felvételeket, noha tudta, hogy ez fontos lenne (hiszen a Met így azonosíthatta volna őt, és megállapíthatta volna, hogy egy szolgálatban lévő rendőrről van szó). 

Azt már az Express teszi hozzá, hogy Lee, aki a déli körzetparancsnoki egységnél dolgozott, már nem szolgál.

Azután hagyta el a rendőrség kötelékeit, hogy felfedezték az interneten és a közösségi médiában közzétett erotikus képeit. Miután a Met főnökei tudomást szereztek a képekről, felhívták a figyelmét a problémára, de később, amikor kiderült, hogy már OnlyFans-oldalt is létrehozott Naughty Officer néven, felfüggesztették. 

Nem sokkal a felfüggesztés után Lee felmondott a Metnél. Most azzal vádolják, hogy megszegte a rendőrség kötelességekre és felelősségre, valamint a becsületességre és tisztességre vonatkozó normáit.

Ha bebizonyosodik, hogy súlyos kötelességszegést követett el, eltilthatják a szolgálattól. A nő tagadja a vádakat.

Nyitókép: Samantha Lee / Instagram

#Baleset-bűnügy#wayne couzens#sarah everard#samantha lee#naughty office#gyilkosság#rendőr#met police

Címlapról ajánljuk