Baleset-bűnügy

Nem volt pépes étel a Tolna megyei kórházban, a darabostól megfulladt egy 23 éves beteg

rtl.hurtl.hu

2023. április 20. 13:37

Vádat emeltek az orvos és az ápoló ellen a 2020. októberi ügyben. Az ápoló az orvos jóváhagyásával, kanállal etette meg a nyelési elégtelenséggel küzdő fiatal férfit.

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját, olvasható az ügyészség honlapján. 

A vád szerint az egyik nő ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott a kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel a beteget, akinél egy vele született betegsége folytán nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex-gyengeséggel járt együtt.

A fiatal férfit 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is.

Az orvos feltüntette a lázlapon a beteg speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a beteg etetéséhez készült, amikor észrevette, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, ami aznap rizses ragu volt. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget, az orvos pedig ehhez hozzájárult.

Az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette.

A fiatal az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett. Az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt. Az ügyészség szerint az orvos és az ápoló megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a beteg állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak.

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn, így halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt emelnek vádat ellenük. Ennek büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#tolna#megye#vármegye#kórház#garatmandula-gyulladás#nyelési elégtelenség

Címlapról ajánljuk