Baleset-bűnügy

Megmosakodtak a szentelt vízben a kolozsvári templomban tomboló gyerekek

rtl.hurtl.hu

2023. április 18. 21:38

A rendőrök megtalálták azt a három gyereket, akik randalíroztak a Szent Mihály templomban. Az elkövetők nem büntethetőek, és a szüleiket sem lehet felelősségre vonni.

Megtalálta a román rendőrség a kolozsvári Szent Mihály-templomban húsvéthétfőn randalírozó és a keresztelőmedence rézfedelét ellopó gyerekeket – közölte kedden este László Attila főesperes, plébános.

A rendőrség szerint három, 11 és 12 év közötti gyerek randalírozott a Kolozsvár jelképének számító, az elmúlt években teljesen felújított és restaurált főtéri római katolikus templomban. Mivel kiskorúak, életkoruk miatt nem büntethetők, és a plébánia közlése szerint a szülőket sem lehet érdemben felelősségre vonni, a körülményeik nem teszik lehetővé.

A rendőrök a keresztelőmedence rézfedelét is megtalálták, melyet elvittek a templomból a gyerekek, miután megmosdottak a szentelt vízben és a templomban rohangáltak. Ezt a hulladékgyűjtő ponton, összetörve találták meg, és visszaszolgáltatták a plébániának. A tolvajok mindössze pár lejt kaptak a tárgyért, ellenben annál több bosszúságot és keserű órát okoztak – írta a plébánia vezetősége.

László Attila főesperes az eset után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy

szigorítják a frissen restaurált főtéri templom láthatóságát az ismétlődő lopások és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt.

A felújított Szent Mihály-plébániatemplomot tavaly augusztus 13-án szentelték meg. Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap szintén betörési szándékkal vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.

Nyitókép: Résztvevők a felújított kolozsvári Szent Mihály-templom megáldásán 2022. augusztus 13-án. Fotó: MTI/Kiss Gábor.

#Baleset-bűnügy#kolozsvár#Szent Mihály templom#rongálás#szenteltvíz#rendőrség

Címlapról ajánljuk