Baleset-bűnügy

Videó: így rohanta le a TEK a lövöldözésre készülő miskolci fiút

rtl.hurtl.hu

2023. április 2. 16:13

A fiatalkorút letartóztatták. 

Ahogy arról korábban az rtl.hu is beszámolt, a Miskolci Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorúnak a letartóztatását, aki iskolai lövöldözést tervezett.

A rendőrség szerint a 17 éves miskolci fiú chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni. A KR NNI emberölés előkészületével gyanúsította meg, majd bűnügyi őrizetbe vette, és kezdeményezte letartóztatását, amit a bíróság mai napon egy hónapra el is rendelt.


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Irodája értesítette 2023. március 29-én arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi online oldalon egy bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető. A nyomozók átadták az információkat a Terrorelhárítási Központnak (TEK), akik azon dolgoztak, hogy minél előbb beazonosítsák a felhasználót, és rajtaüssenek. 

Az összehangolt kooperációnak köszönhetően ez 24 órán belül sikerült is.

A rendőrség szerint a fiú megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.    

Egy esetleges tragédia megelőzését mindenek elé helyezve a rajtaütés a jelzés másnapján meg is történt – közölte a rendőrség

A TEK március 30-án este, otthonában fogta el a fiút, akit Budapestre szállítottak és még aznap éjjel kihallgattak. Emberölés előkészületével gyanúsították meg, amelynek a következménye akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. 

A bírósági meghallgatására ma délelőtt került sor, ahol a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását. A fiatalkorú fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el.

A rendőrség az esettel kapcsolatban felhívta a figyelmét különösen azon fiataloknak, akik sok időt töltenek az online térben, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak, vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

Nyitókép: Police.hu

#Baleset-bűnügy#tek#miskolc#lövöldöző#lövöldözés#rendőrség

Címlapról ajánljuk