Baleset-bűnügy

Felfüggesztettet kapott két szekszárdi férfi, mert hagyták, hogy a családtagjuk öngyilkos legyen

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 9:36

A 76 éves asszony 2021. június 4-én gyógyszerrel követett el öngyilkosságot szekszárdi otthonában.

Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek kedden a Pécsi Ítélőtáblán egy öngyilkos asszony halálát meg nem gátoló férjet és gyermekét, írta meg a Népszava. A 76 éves asszony 2021. június 4-én gyógyszerrel követett el öngyilkosságot szekszárdi otthonában. 

A kétszobás lakásban a nővel együtt élt a férje és első házasságából származó fia, akik tudták, hogy családtagjuk szándékosan mérgezte meg magát, mégse hívtak orvost, így az asszony – bár megmenthető lett volna – meghalt.

A nyomozás pedig megállapította, hogy az idős asszony több betegségtől szenvedett, rendszeres orvosi kezelés alatt állt, ám állapota az életét közvetlenül nem veszélyeztette. Először 2020 márciusában kísérlet meg öngyilkosságot inzulinnal, ám férje és fia akkor orvost hívott, így a nőt megmentették. Az asszony ezután elmondta, hogy nem akar élni, ezért családtagjaitól azt kérte, hogy ha újra öngyilkosságot kísérel meg, hagyják meghalni. A két férfi próbálta őt lebeszélni, de végül ígéretet tettek, hogy elfogadják akaratát.

Az asszony másodszor az említett nap reggelén adagolta túl a gyógyszerét. Visszafeküdt az ágyba, aztán elvesztette az eszméletét. Férje így talált rá, és 

miután sikertelenül ébresztgette, tudta, hogy mi történhetett. Később fia is megérkezett, ő segítséget akart kérni, apja azonban lebeszélte. Végül nem hívtak segítséget, és az asszony öt órával később meghalt.

A két férfi beismerő vallomást tett a rendőrségen. Az asszony búcsúlevelet hagyott, aminek hitelességéhez nem fért kétség. Az ügyészség emberölésért emelt vádat a segítséget elmulasztó családtagok ellen, akiket első fokon a Szekszárdi Törvényszék 2-2 év – 5 évre – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Az ügyészség súlyosbításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, a per kedden a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott. Az ítélőtábla megalapozottnak látta az elsőfokú ítéletet, és újra emberölésben mondta ki bűnösnek a két férfit. Nem a halál okozásáért, 

hanem azért, mert nem gátolták meg a tragédiát, amit közeli hozzátartozóként kötelességük lett volna megtenni. 

A törvényszék a két, büntetlen előéletű férfit érdemesnek találták arra, hogy előzetes mentesítést kapjanak büntetésük jogkövetkezményei alól.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

#Baleset-bűnügy#szekszárd#felfüggesztett#öngyilkosság

Címlapról ajánljuk