Baleset-bűnügy

VV Fanni családjának ügyvédje szerint korszakos döntés lesz, ha másodszor is kimondják B. László felelősségét – holttest nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 11:04

Májusban kezdődik a másodfokú tárgyalás, ami akár a büntetés súlyosítását is hozhatja.

Májusra tűzték ki a másodfokú tárgyalást VV Fanni megölése ügyében, ekkor dőlhet el, hogy B. László élete végéig börtönben marad-e, vagy 25 év után feltételesen szabadlábra kerülhet. A Ripost azt írja

az ország jogtörténetében először születhet holttest nélküli gyilkossági ügyben elmarasztaló ítélet úgy, hogy a törvényszék és az ítélőtábla is megalapozottnak látta a vádat.

Tavaly nyáron a Fővárosi Törvényszék első fokon nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek B. Lászlót. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de B. László és az ügyészség is fellebbezett, utóbbi még szigorúbb ítéletért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésért.

Dr. Lichy József, az áldozat családjának jogi képviselője „fantasztikus dolognak” nevezte, hogy a törvényszéki bírónő „nem torpant meg attól, hogy nincs holttest, csak közvetett bizonyítékok”, igaz, abból egy halom.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy volt már holttest nélküli ítélet, például a darnózseli hentes ügyében, de őt nem minden fokon marasztalták el: kétszer is felmentették, majd másodfokon halált okozó testi sértésért hét év börtönre ítélték. Ezt írta felül a Kúria tavaly októberi ítélete, amelyben a férfi szándékos emberölésért 21 év fegyházat kapott.

Arra még nem volt példa, hogy holttest nélkül a törvényszék és az ítélőtábla is egyhangúan megállapítsa a vádlott volt felelősségét: ha ez most így lesz, akkor az Lichy József szerint „modern és korszakos döntés, egyfajta jogfejlődés”. Ha a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyja az elsőfokú tényállást, súlyosbításnak is helye van, és 5-10 évet is rá lehet tenni a B. Lászlóra első fokon kiszabott 25 év börtönbüntetésre.

Nyitókép: RTL

#Baleset-bűnügy#vv fanni#gyilkosság#novozánszki fanni#emberölés#tárgyalás#bíróság#ítélet

Címlapról ajánljuk