Rendőrségi adatokkal kereskedő rendőröket és ügyvédeket ítéltek elÖsszesen 13 vádlott ellen indítottak eljárást.
Baleset-bűnügy

Rendőrségi adatokkal kereskedő rendőröket és ügyvédeket ítéltek el

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 10:49

Összesen 13 vádlott ellen indítottak eljárást.

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, írja az MTI a Fővárosi Főügyészség keddi közleménye alapján. Az ügyészség közölte, hogy az első fokon meghozott ítélet egyelőre nem jogerős.

  • Az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012-2013-ban, anyagi ellenszolgáltatásért (alkalmanként pár százezer forintért) cserébe, budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.
  • Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében, egy vádlott-társával együtt, a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.
  • Egy másik esetben, a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki.

Kiderült, hogy egy másik volt hivatásos rendőr, szintén egy rendőr társa közbenjárásával, anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott (5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil) szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhunyt. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Baleset-bűnügy#ügyvéd#rendőrség#adat#kereskedés#ügyészség

Címlapról ajánljuk