Baleset-bűnügy

Bronzgolyókat loptak a munkások az Agrárminisztérium falából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 27. 14:50

Az 1956. október 25-ei sortűzre emlékező Véres Csütörtök Emlékmű szimbolikus bronzlövedékei voltak.

Gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken azt a két munkást, akik ellopták az Agrárminisztérium ötvenhatos emlékművének bronz elemeit.

A Fővárosi Törvényszék pénteki közleménye szerint a két férfit „nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás” bűntettével vádolta az ügyészség.    

A két férfi segédmunkásként dolgozott az Agrárminisztérium épületén bontási munkálatokat végző cégnél. A lezárt munkaterületen tevékenykedő munkások felfigyeltek az épület parlament felőli homlokzatán az 1956. október 25-ei sortűzre emlékező Véres Csütörtök Emlékmű szimbolikus bronzlövedékeire. Tizenegy bronzgolyót kalapáccsal le is vertek a falról, majd zsebrevágták azokat, abban bízva, hogy később tudnak majd rá vevőt szerezni. A lopásra azonban helyben fény derült, így kerültek pár nappal később bíróság elé.


A lopással okozott kár mintegy 1,1 millió forint volt, amely a munkások tettenérésével megtérült ugyan, de a műemléki besorolású épület homlokzata megsérült; a várható restaurálási költség meghaladhatja a 10 millió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tettét megbánta és sajnálatát fejezte ki.

A PKKB a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, és jogerősen egy-egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte őket.

Nyitókép: Google Street View

#Baleset-bűnügy#bűnügy#lopás#rongálás#ötvenhatos emlékmű#1956-os forradalom#agrárminisztérium

Címlapról ajánljuk