Baleset-bűnügy

Csaknem száz idős károsultja lehet egy országos csalássorozatnak

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 11:03

 Nyílászáró-korszerűsítés ürügyén csalt ki pénzt egy bűnbanda idős emberektől.

A megalapozott gyanú szerint egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei bűnbanda tagjai az elmúlt években az ország több pontján, nyílászáró korszerűsítés ürügyén csaltak ki pénzt idős emberektől, írja a police.hu.

Különböző cégek képviseletében, üzletkötőként eljárva házaltak, elsősorban idős személyeket kerestek fel abból a célból, hogy szerződést kössenek velük a lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére. 

A szerződés megkötése után az üzletkötők a helyszínen kitöltöttek egy adatlapot a helyiségekről és a nyílászárókról, majd a felmérési díj gyanánt a vállalkozói díj jelentős részét készpénzben átvették, amelyről még számlát is adtak az ügyfeleknek.

A csalók sok esetben megelégedtek annyi pénzzel, amennyi épp volt otthon, de olyan is előfordult, hogy felajánlották az idős sértetteknek, hogy elviszik őket a bankba, vagy a bankautomatához, hogy pénzhez jussanak.

Arra is ügyeltek, hogy az általuk használt szerződésben a fogyasztókra vonatkozó lényegi rendelkezések a szinte már olvashatatlan apróbetűs részben szerepeltek. Mint például az is, hogy az általuk elvégzett „helyszíni felmérés” önálló szolgáltatásnak minősül, így annak díja felmondás esetén sem jár vissza.

A közel 100 sértettnek – akiknek többsége pécsi – több mint 12 millió kárt okoztak a csalók, amelynek jelentős része megtérült.

A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#csalás#sértett#idős emberek#nyílászáró

Címlapról ajánljuk