ORFK: 280 esetben támadtak rendőrökre tavaly és nő ezeknek a számaA rendőrség az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán szervezett sajtóeseményt, ahol a tavalyi év számairól beszéltek.
Baleset-bűnügy

ORFK: 280 esetben támadtak rendőrökre tavaly és nő ezeknek a száma

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 18:15

A rendőrség az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán szervezett sajtóeseményt, ahol a tavalyi év számairól beszéltek. 

A rendőri intézkedés mindig veszélyes, de a rendőr esküt tesz arra, hogy akár a saját élete kockáztatásával is megment másokat, és ez nem üres frázis – hangsúlyozta Csapó Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője hétfőn Budapesten újságíróknak.

Az alezredes kijelentette: ha valakinek veszélyben van az élete, akkor a rendőr nem teheti meg, hogy nem intézkedik azonnal. Fegyveres elkövetőnél a TEK-et értesíteni kell, és lehetőség szerint bevárni őket, illetve az erősítést, de néha erre nincs idő – közölte Csapó Gábor az újbudai rendőrgyilkossággal összefüggésben tartott sajtóeseményen, amelyen azonban az esetre vonatkozó konkrét kérdésekre a folyamatban lévő eljárás miatt nem volt mód.

Elmondta: tavaly egymillió igazoltatás, intézkedés volt; 280 erőszakos támadást regisztráltak rendőrök ellen, ebben az adatban benne vannak a fenyegetések is. Hozzáfűzte:

nem jellemző tehát a rendőrök elleni erőszak, bár a tendencia 2019 óta növekvő.


Kérdésre válaszolva az osztályvezető kitért arra is, hogy a rendőri állomány lövedékálló mellénnyel van ellátva, ami szúró- vágóeszközök ellen is védelmet nyújt, de nem teljeskörűen, hiszen nem erre lett kifejlesztve. Vizsgálják, milyen védőeszközökre lenne még szükség – jegyezte meg Csapó Gábor.

Elmondta azt is, hogy a Taser elektromos sokkolóból jelentős mennyiséget szerzett be a rendőrség, az összes rendőri szervnél ott van, és az oktatásban is, a kiképzés folyamatos. Az a cél, hogy járőrpáronként egy ilyen eszköz legyen minden közterületi szolgálatban – tette hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Készenléti Rendőrség központi objektumának főbejárata a fővárosi Kerepesi út Kőbányai oldalán. MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Baleset-bűnügy#rendőrség#rendőrgyilkosság#orfk#csapó gábor#sokkoló

Címlapról ajánljuk