Baleset-bűnügy

Tálib sorozatgyilkost fogtak a magyar határnál

rtl.hurtl.hu

2023. január 7. 9:50

Amerikai és francia katonákat mészárolt le, társát szélsőséges nézetei miatt bocsátotta el az afgán hadsereg.

Magyarországon keresztül akart az Európai Unióba szivárogni két, terrorizmus gyanúja miatt körözött tálib harcos. Az egyikük sorozatgyilkos, aki amerikai és francia katonákat mészárolt le, míg a másikat, egy nyugalmazott tábornokot éppen a szélsőséges nézetei miatt bocsátott el az afgán hadsereg – írta a Blikk.

A férfiakra szerb kommandósok csaptak le a magyar határ közelében.

Szerbia az év első napjaiban huszonöt ember ellen indított eljárást, akik nemzetbiztonsági és terrortámadás szempontjából a kontinens minden országára veszélyt jelentenek. A kiterjedt akció során százkilenc, magukat szírnek és afgánnak valló férfit fogtak el, akik hónapok óta Szabadkán bujkáltak. Voltak köztük olyanok, akik naponta próbáltak meg beszökni Magyarországra, de a a kerítés és a határvadászok feltartóztatták őket. A csapat tagjaitól kaphatták a fegyvereket a tavaly novemberben Budapesten rendőrökre lövő embercsempészek is.

A szerb védelmi miniszter, Milos Vucsevics beszámolója szerint két olyan férfi személyazonosságát is sikerült azonosítani, akiket a francia hatóságok nemzetközi elfogatóparancs alapján terrorizmus gyanúja miatt köröznek. 

Élesre töltött automata géppisztolyaik voltak, ám azokat állítólag elővenni sem volt idejük a rajtaütés során.

A Blikk szerint a radanovaci erdőben és a közeli, romos tanyákon bujkálókat kommandósok fogták el. Az egyikük, Mer Hamza, az afgán hadsereg nyugalmazott tábornoka, a társa pedig Abdul Bashir, aki mesterlövészként szolgált. 

A szerb nyomozók szerint Bashir a Badri 313 nevű tálib terrorista akciócsoport, iszlamista szervezet különleges műveleti egységének vezetője. Ellentétben egy „átlagos” alakulattal, a Badri 313 modern fegyverekkel, egyenruhákkal rendelkezik, első ránézésre meg sem lehet különböztetni őket az afgán hadsereg hivatalos egységeitől. Ezzel az „átveréssel” öltek meg több embert a kabuli kimenekítések során. 

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója azt mondta:

A migránsok nem feltétlenül szélsőségesek, sokan kifejezetten éppen az iszlám szélsőségesek elől menekülnek. 

A migráció nem feltétlenül azért probléma, mert a terrorizmussal függ össze, hanem mert a kezelése borzasztó komoly feladat. Ezt viszont tudják a terroristák is, ezért próbálnak a menekülők között beszivárogni. Ha pedig bejutottak az EU-ba, akkor nagyon nehéz ellenőrizni, elkapni őket, s láthattuk már korábban, mire képesek.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Baleset-bűnügy#tálib#sorozatgyilkos#rendőrség

Címlapról ajánljuk