Baleset-bűnügy

A jó útra tért betörő elmondja, hogyan vigyázzunk az értékeinkre

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 7:24

Összesen 21 évet töltött börtönben, ma már biztonsági szakértőként dolgozik.

Az ünnepek alatt sokan keltek útra országszerte, hogy meglátogassák rokonaikat, és ahogy közeledik a szilveszter, ismét sokan mozdulhatnak meg. A brit The Sun című bulvárlap most egy exbetörő segítségével oszt meg néhány meglepő tippet arról, hogyan lehetnek nagyobb biztonságban az emberek értékei. Lennox Rodgers 21 évet töltött börtönben, ma biztonsági szakértőként dolgozik.

Használjunk hétköznapi tárgyakat

Rodgers szerint a betörők már jól ismerik a különböző rejtekhelyeket, ezért nem érdemes a készpénzt a matrac alatt tartani. Egy konzervdoboz, vagy egy majonézes üveg is jó megoldás lehet az értékek tárolására, mert nem ez az első, amit a betolakodók keresnek.

De az is megteszi, ha a padláson rejtjük el az értékeinket, illetve az olyan táskákat, amiket a betörők a lopott holmi szállítására használhatnak. Ilyen helyekre ugyanis nem szívesen mennek a hívatlan vendégek, mert könnyen csapdába eshetnek.

Legyen zajos a kapu

A szakértő szerint ehhez annyi is elég, ha csengőket akasztunk a bejáratra, vagy egyszerűen csak gondoskodunk róla, hogy nyikorogjon. A váratlan zaj ugyanis megijeszti a betörőt és riasztja a környéken élő kutyákat, ami miatt még nagyobb lehet a lárma.

Kell egy kutya

A fentiek alapján nem kell sokat magyarázni ennek szükségességét, de Rodgers szerint sokszor már az is elég, ha csak úgy teszünk, mintha lenne egy kutyánk. Kirakhatunk egy erre figyelmeztető táblát, vagy egy kutyatálat az ajtó mellé.

Tettesse a házat lakottnak

Ha valahol gyanúsan nincs mozgás, az felhívás lehet keringőre, legalábbis egy betörő számára. Ugyanakkor már vannak olyan időzítők, vagy távolról vezérelhető eszközök, amelyek segítségével akkor is fel lehet kapcsolni a villanyt és a tévét, ha éppen nem vagyunk otthon.

Kormányzár az autón

Hiába a legjobb biztonsági kütyük és spéci lopásgátlók, az exbetörő szerint a legjobb módszer az autólopások ellen egy egyszerű kormányzár lehet. Persze ettől még simán feltörhetik a kocsit, viszont a lopás maga lassú és nehézkes lesz, amivel egyenes arányban nő a lebukás veszélye.

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#betörés#egyesült királyság#védekezés#biztonság

Címlapról ajánljuk