Baleset-bűnügy

Párizsi vérengzés: a külföldiekkel szembeni beteges gyűlölet vezérelte a kurdokra lövöldöző nyugdíjast

rtl.hurtl.hu

2022. december 25. 16:45

Bár tavaly decemberben eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban, szabadlábon volt. Pénteken két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt a forgalmas X. kerületben.

A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen kóros gyűlöletet érez – közölte vasárnap a francia ügyészség.

„Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében” – mondta Laure Beccuau párizsi ügyész.

Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált – áll az ügyészségi közleményben.

A gyanúsított, akit szombaton a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát „depressziósnak” és „öngyilkosságra hajlamosnak” írta le, aki „heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába” – írta az ügyésznő.

Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egyévi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. Tavaly decemberben újabb eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

 A férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan.

(MTI)

Nyitókép: a Toulouse-i kurd közösség az áldozatokra emlézezik Fotó: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images

#Baleset-bűnügy#kurdok#párizs#merénylet#gyűlölet

Címlapról ajánljuk