Baleset-bűnügy

Radarral és éles fényjelzéssel állítanák meg az M0-ásra forgalommal szemben felhajtó sofőröket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 20. 8:33

Hiába a sok tábla és az egyértelmű vonalvezetés, mégis gyakran előfordul, hogy valaki a forgalommal szemben hajt fel egy-egy gyorsforgalmi útra. A Magyar Közút most új módszert tesztel az esetek visszaszorítására.

Új balesetmegelőzési módszert kezdett tesztelni a Magyar Közút: két villogó, változtatható kijelzőjű táblát helyeztek el Csömörnél az M0-s autóút 65-ös kilométerénél lévő csomópont egy-egy lehajtóágán. Az eszköz radarral érzékeli, ha valaki forgalommal szemben akarna felhajtani a gyorsforgalmi útra, és erős fényjelzéssel figyelmezteti a sofőrt a veszélyes tévesztésre.

A lépésre azért szánta el magát a Magyar Közút, mert hiába a sok tábla és az egyértelmű vonalvezetés, a gyorsforgalmi utaknál rendszeresen előfordul, hogy autósok a forgalommal szemben hajtanak fel az útra, és sokszor még csak észre sem veszik, hogy nem jó irányból érkeznek.


A hazai autópályákon 2018. január 1. és 2021. december 31. között 18 személyi sérüléssel járó baleset történt szembe haladó járművek ütközése miatt, amelyből 5 halálos volt. Az okok különfélék lehetnek, a sofőrök vagy eleve rossz irányba hajtanak fel az autópályára vagy már útközben fordulnak meg, illetve nem ritka, hogy tolatnak is az autópályán.

A rossz irányba felhajtás megakadályozásában segíthet a Magyar Közút legújabb fejlesztése, amely szembehajtás esetén lép működésbe és villogó, sárga alapon piros STOP tábla fényjelzéssel figyelmezteti a sofőrt a tévesztésre.

A Magyar Közút szerint a szembehajtásos balesetek főbb okai:

  • Új út forgalomba helyezésénél a megváltozott vonalvezetés, amely nem egyből szerepel a GPS alapú térképeken.
  • Egy-egy új autópályaszon az új különszintű csomópontban megváltozott az út vonalvezetése és az elérhető útirányok, de a járművezetők továbbra is a megszokás szerint fordulnak jobbra vagy balra.
  • Szándékos útrövidítés.
#Baleset-bűnügy#baleset#magyar közút#balesetmegelőzés#forgalommal szemben

Címlapról ajánljuk