Baleset-bűnügy

Fegyházat kért az ügyészség a Széchenyi Bank volt vezetőjére milliárdos csalásért

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 15:50

Töröcskei István felesége és tizenhárom másik személy is letöltendőt kaphat.

Vádat emeltek a Széchenyi Bank egykori vezetőjével, Töröcskei Istvánnal és feleségével, valamint tizenhárom másik személlyel szemben, tudatta az ügyészség honlapja. Az ügyészség nem nevezi meg a bankot és a gyanúsítottat, de a 24.hu szerint róluk van szó.

A vádirat szerint a házaspár saját cégén keresztül többségi tulajdonosi befolyást szerzett a bank felett, ezért pedig jelentős összegű hitelt vettek fel.

A Széchenyi azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

Töröcskei – a vád szerint – ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzével, fiktív hitelek által szerzi meg. Ebben segítette felesége, valamint igazgatósági tagok és hiteligénylők.

A fiktív hitelek döntő részét, 1,5 milliárd forintot ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel. Ezen túlmenően külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1,7 milliárd forintot fordítottak a fiktív hitelek visszafizetésére.

A vádlottak emellett 2013-ban több mint 3,5 milliárd forintnyi összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó részt pedig zsebre tették.

Aztán további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2,3 milliárdos kárt okoztak a banknak.

Az ügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Az Államadóssági Központ korábbi vezetőjéről korábban az RTL Híradó is forgatott riportot. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki Mészáros Lőrinc ügyvédjét is.

 

Nyitókép: Filep István / MTI

#Baleset-bűnügy#széchenyi bank#töröcskei istván#gyanúsított#vádemelés#csalás

Címlapról ajánljuk