Baleset-bűnügy

A rendőrség szerint nem pánikkeltők a kormány bombás plakátjai

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 7:02

Ezért elutasították a DK-s polgármester feljelentését.

Sem rémhírterjesztésre, sem közveszéllyel fenyegetésre nem alkalmasak a rendőrség szerint a kormány bombás plakátjai, ezért elutasították a XVIII. kerületi DK-s polgármester, Szaniszló Sándor feljelentését.

A politikus a hvg.hu-nak azt mondta: azért fordult a hatóságokhoz a nemzeti konzultációs kampány miatt, mert azt nemcsak hazugnak és morálisan elfogadhatatlannak tartja, de szerinte a fenti bűncselekményeket is kimerítik. Az elutasítás indoklásából azonban kiderül, hogy a rendőrség szerint a plakátok tartalma nem pánikkeltő.

Az indoklás szerint „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket” felirat nem tényállítás, sokkal inkább tükrözi a kormány álláspontját, ami „a nemzeti konzultációs kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a lakosság tájékoztatását szolgálja”. Mint írták, a rémhírterjesztés akkor valósul meg, ha valaki valótlan tény közlésével vagy valós tény elferdítésével „olyasmit híresztel nagy nyilvánosság előtt különleges jogrend idején, ami alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására”.

A rendőrség szerint a plakátok nem befolyásolják negatívan „a háború okozta gazdasági nehézségek elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseket”, nem sarkallják a lakosságot „pánikszerű cselekményre”, nem alkalmasak a köznyugalom megzavarására és közveszéllyel fenyegetésre sem.

Szaniszló Sándor ugyanakkor felháborítónak tartja az elutasítást és közölte, hogy megtámadja a döntést.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Baleset-bűnügy#kormány#propaganda#plakát#rémhírterjesztés#közveszéllyel fenyegetés

Címlapról ajánljuk