Baleset-bűnügy

Vádat emeltek a Tiszába borult vízirendőr alezredes ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 14. 13:47

Az alezredes motorcsónakkal nekiment egy komp acélsodronyának, felborult, és járőrtársával együtt a 10 fokos vízben kötött ki.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt vádat emelt szerdán egy rendőr alezredes ellen a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint 2021 áprilisában a vádlott a Tiszán járőrözött egy rendőrségi motorcsónakkal, amelyet ő vezetett. A rendőr alezredes elhaladt a jobb parton kitűzött „Nem szabadon közlekedő komp” tájékoztató jelzés mellett, majd megközelítette a köteles komphoz, amelynek acélsodronya ekkor felemelt állapotban volt.

Amikor a komposok észrevették a motorcsónakot, fehér színű jelzőzászlóval figyelmeztették, hogy az acélsodrony felemelt állapotban van, a hajózási út nem szabad. Ennek ellenére a rendőr alezredes a vízi közlekedésre vonatkozó szabályt megszegve, az alacsonyvezetésű köteles komp kifeszített kötelét túlságosan megközelítette.

A csónakban vele lévő járőrtársa egy ott horgászó férfit igazoltatott, ami után az alezredes kérte a komp személyzetét, hogy engedjék le a kompkötelet. A vádirat szerint azonban anélkül, hogy megvárta volna ezt, a hátramenetbe kapcsolt, majd a műszaki előírásokat be nem tartva hirtelen mozdulattal előremenetbe váltott, amelynek következtében a motor leállt. A víz sodrása a lefelé mozgó, de még a víz fölött lévő kompkötél felé sodorta a motorcsónakot, amelynek nekiütközött, majd felborult.

A két rendőr, akiken még mentőmellény sem volt, a 10 fokos vízbe estek, majd a felborult motorcsónak fenéklemezére felkapaszkodva várták meg a kimentésüket.

Vádat emeltek a Tiszába borult vízirendőr alezredes ellen
Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

Az ügyészség szerint a rendőr alezredes cselekményével a hajóban tartózkodó rendőr őrmester életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

A motorcsónak vezetője a balesetért való felelősséget nem ismerte el.

Vádiratában az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki és a vádlottat határozott időre tiltsa el a vízi járművezetéstől.

Nyitókép: Központi Nyomozó Főügyészség

#Baleset-bűnügy#baleset#vádemelés#vízirendőr#tisza#motorcsónak#komp

Címlapról ajánljuk