Baleset-bűnügy

Egy kisvárdai vendégvadász lőtte le a tavaly eltűnt, kipusztulással fenyegetett barátkeselyűt

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 10:52

A helyi vadász kazánban égette el az általa elpusztított madarakat.

Tavaly tavasszal Magyarország területén eltűnt egy jeladóval ellátott barátkeselyű. A  GPS-adatok arra utaltak, hogy a fokozottan védett, kipusztulással fenyegetett madarat elpusztították. A nyomozók megállapították, hogy a Magyarországon elvétve előforduló barátkeselyű (Aegypius monachus) Bulgáriából érkezett hazánkba, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol 2021. április 20-án elpusztult, írja a police.hu.

A nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. 

A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán tartózkodott, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett madár – melynek eszmei értéke 250 000 forint – megsérült, majd pár méterrel arrébb, egy szántóföldön elpusztult. A két férfi a nyomkövetőt a tetemről leszedte, majd az elpusztult állatot a közeli folyóba dobta.  

A nyomozás során fény derült rá, hogy a terület hivatásos vadásza két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv (Buteo buteo) esetében sikerült bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. 

Az egyenként 25 000 forint eszmei értékkel bíró, védett ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket.

Nyitókép: police.hu

 

#Baleset-bűnügy#barátkeselyű#keselyű#kipusztul#lelő

Címlapról ajánljuk