Baleset-bűnügy

Közel 40 év után, DNS-vizsgálatok nyomán tartóztattak le egy gyilkost

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 12:39

Két nő meggyilkolása miatt emeltek vádat egy 61 éves férfi ellen.

A kanadai Joseph George Sutherlandet csütörtökön tartóztatták le, és megvádolták Erin Gilmour és Susan Tice 1983-as meggyilkolásával. Mindkét nő szexuális támadás áldozata lett, és halálra késelték őket, írja a Guardian alapján az MTI.

A holttesteket négy hónap eltéréssel találták meg. 2000-ben, a DNS-elemzés elvégzése után a nyomozók arra gyanakodtak, hogy ugyanaz a férfi követte el a gyilkosságokat.

A rendőrségi közlemény szerint Gilmour 22 éves divattervező volt, Tice 45 éves, négygyerekes anya, magasan képzett szociális munkás, aki hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott.

A két ügy évekre a lezáratlan akták közé került, majd 2019-ben elküldték a tetthelyen talált genetikai anyagot egy texasi laboratóriumba, ahol összevetették a houstoni székhelyű Family Tree genetikai tesztekkel foglalkozó cég mintáival.

Innentől visszafelé haladva elkészítették a tettes legközelebbi rokonainak családfáját. Ahogy Sutherlandhez eljutottak, a rendőrség mintát vett tőle, amelyet összehasonlítottak a tetthelyen talált mintákkal. Sutherland korábban nem volt a gyanúsítottak között sem a Gilmour-, sem a Tice-ügyben, a DNS-technológia nélkül nem került volna a rendőrség látókörébe.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Baleset-bűnügy#gyilkosság#dns

Címlapról ajánljuk