Baleset-bűnügy

31 év után született jogerős ítélet a meggyilkolt szír pénzváltó ügyében, pedig se holttest, se tettes

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 23. 20:18

Az 1991-ben 1600 forintért megölt férfi gyilkosát 12 év fegyházbüntetésre ítélték. A gond csak az, hogy se a tettes, se a holttest nincs meg azóta se.

Jogerős döntés született a 31 évvel ezelőtt megölt szír pénzváltó ügyében, írja a Fővárosi Ítélőtábla szerdai közleménye.

A Fővárosi Főügyészség 2021-ben benyújtott vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék idén januárjában hozott első fokon ítéletet az annak idején nagy port felverő budapesti gyilkossági ügyben.

A vádirat szerint a vádlott, egy palesztin nemzetiségű jordán állampolgár férfi és két társa 1991. szeptember 8-án, a XVI. kerület egy kietlen, erdős részére csalták szír pénzváltó ismerősüket, hogy kifosszák. A szintén valutaváltással foglalkozó elkövető összeverekedett a sértettel, és egy késsel megszúrta őt. A földre került, védekezésre képtelen sértett ruházatát átkutatta, azonban nála mindössze 1600 forintot talált.

A szír pénzváltó a helyszínen belehalt sérüléseibe. A gyilkos társai áldozatuk autójával menekültek el, de a közelben közlekedési balesetet szenvedtek, így a rendőrség elfogta őket. A vádlott később visszament a tetthelyre, ahonnan a holttestet elszállította és ismeretlen helyen elrejtette, majd külföldre szökött, tartózkodási helye azóta is ismeretlen.

Se holttest, se gyilkos

A Fővárosi Törvényszék a vádlottat távollétében nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításáért, a védő felmentésért fellebbezett. (A vádlott segítőtársait, egy férfit és egy nőt, külön eljárásban korábban már jogerősen elítélték rablásért.)

A védő azzal indokolta felmentési indítványát, hogy az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el, de azt sem, hogy ilyen egyáltalán történt volna (hiszen se a holttest, se az elkövető nincs meg). A védelem szerint az elsőfokú bíróság nem bizonyította be azt sem, hogy a vádlott egyáltalán életben lenne, amire pedig jó esély van, hiszen az újabb és újabb elfogatóparancsok évtizedek óta nem vezettek eredményre. Márpedig a vádlott halála esetén a büntetőeljárást meg kellett volna szüntetni.

A szökésben lévő palesztin férfi ügyében a Fővárosi Ítélőtábla most hozott másodfokon jogerős döntést, helybenhagyva az év eleji elsőfokú ítéletet. A táblabíróság nem találta alaposnak sem a súlyosbításra irányuló ügyészi, sem pedig a felmentést célzó védői fellebbezést.

Tény: megölték

Az ítélőtábla megállapította, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás mindenben hiánytalan és pontos volt. A törvényszék helyesen látta, hogy a büntethetőség nem évült el, és nincs ok az eljárás megszüntetésére sem, ugyanis a vádlott feltételezett halálát semmilyen tény nem igazolta, sőt adatok merültek fel arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik.

Az ítélőtábla szerint az ügy érdekessége és egyben nehézsége, hogy sem holttest, sem a gyilkos nem került elő az eljárás során. A bizonyítékok értékelésénél ezért annak volt döntő jelentősége, hogy az áldozat halála bekövetkezett-e, és ha igen, valóban a vád szerint ölte-e meg a vádlott.

A másodfokú bíróság szerint tény, hogy a sértett a bűncselekménnyel összefüggésben 1991. szeptember 8-án meghalt. Ennek cáfolatára szerintük nem alkalmas az a távirat, amelyet 1991. október 24-én Spanyolországból adtak fel a sértett nevében. A feladó személye nem volt ellenőrizhető, a távirat egyedüli célja az volt, hogy azt a látszatot keltse, a sértett életben van, és így a bűncselekmény felderítetlen maradjon.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint azt, hogy a sértettet a vádlott szúrta le, a korábban jogerősen elítélt tettestársak vallomásain kívül egyéb bizonyítékok – vérnyomok, az áldozat helyszínen talált fél pár cipője – is kétséget kizáróan alátámasztották.

#Baleset-bűnügy#bűnügy#szír pénzváltó#gyilkosság#jogerős ítélet

Címlapról ajánljuk