Baleset-bűnügy

Nem adják ki Olaszországnak a veronai buszbalesetet okozó sofőrt

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 11:18

A hat év szabadságvesztésre ítélt békéscsabai férfi a kiadatási tárgyaláson sem kért bocsánatot a halálos áldozatok hozzátartozóitól.

Szerdán délelőtt tartották a Fővárosi Törvényszéken a 18 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset ügyében a balesetet okozó buszsofőr kiadatási tárgyalását. Az RTL Híradó értesülése szerint 

a bíró helyt adott a békéscsabai férfi kérelmének, hogy ne adják ki Olaszországnak, ahol hat év szabadságvesztésre ítélték a baleset miatt indított büntetőperben.

Az olasz bíróság kérte a férfi kiadatását, hogy olasz büntetés-végrehajtási intézetben töltse le a rá kiszabott büntetést, de a jelenleg ideiglenes átadási letartóztatásban lévő vádlott azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy tagadják meg az olasz fél kérését. A szerdai tárgyaláson a bíró úgy döntött, hogy a buszsofőr Magyarországon töltheti majd le a büntetést.

Az ügynek azonban nincs még vége, ugyanis az olasz bíróság közúti emberölésben találta bűnösnek a férfit, ilyen kategória viszont nincs a magyar jogrendben. Ha magyar bíróság döntött volna róla, akkor például „halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés” miatt kerülne rács mögé a vádlott. Azt is el kell döntenie a bíróságnak, hogy milyen fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe – börtönbe vagy fegyházba – kerüljön majd a buszsofőr, az olasz ítéletet ebből a szempontból is adaptálni kell. Ezen kérdések eldöntésére december közepén új tárgyaláson kerülhet sor, addig meg kell hogy érkezzenek Olaszországból az ügy iratai.

A szerdai tárgyaláson jelen voltak a halálos áldozatok szülei, akik felháborodtak azon, hogy a férfi továbbra sem kért bocsánatot, de még csak nem is nézett rájuk.

 Arcpirítónak nevezték, hogy arra hivatkozva, hogy három unokája nevelésében szerepet vállalt, azt kérte, hadd maradhasson házi őrizetben. Ezt a bíróság elutasította és letartóztatásba helyezte az ügy elítéltjét.

V. János 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott a busszal, amin főként gimnazisták utaztak. A sofőr soha nem vallotta magát bűnösnek, a tragédia óta eltelt öt év alatt pedig egyszer sem kért bocsánatot a hozzátartozóktól. 


Nyitókép: Hujder Zoltán / RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#bűnügy#veronai buszbaleset#bíróság#fővárosi törvényszék#kiadatási tárgyalás

Címlapról ajánljuk